Lidé se loučí s Karlem Heřmánkem. Přišli Kostka i Satoranský, vzkaz napsala také Černohorská

Petr Kostka a Jaroslav Satoranský.

Herečka Veronika Freimanová vzpomíná na Karla Heřmánka

Pohřeb Karla Heřmánka proběhl v utajení jen v úzkém kruhu rodiny, přesto dostala veřejnost možnost se s hereckou legendou rozloučit. Poslední sbohem mohou lidé dát v sobotu od 10. do 17. hodiny v Divadle Bez zábradlí, které vedl. „Na jevišti si připomeneme jeho stěžejní filmové, televizní a divadelní role. Kavárna bude sloužit jako místo pro setkání,“ uvedla mluvčí divadla Nikol Kouklová.

Výrazná persona českého filmu i divadla Karel Heřmánek ztvárnil řadu filmových i divadelních rolí. Jeho tragická smrt, k níž došlo 24. srpna, tak šokovala širokou veřejnost. V sobotu se lidé mohou od 10. hodiny se slavným hercem naposledy rozloučit na jeho domovské scéně, pražském divadle Bez zábradlí.

ČTĚTE TAKÉ: Heřmánek v těle ďábla. Den před sebevraždou fotograf zveřejnil hercovy snímky se synem

„Pojďme si na Fešáka Huberta, pana Poppera či Lucifera zavzpomínat společně ne se slzou v oku, ale se sklenicí bílého vína, se kterým by si s námi rád přiťuknul na oslavu života,“ zve do divadla mluvčí Nikol Kouklová.

U vchodu do divadla v Paláci Adria je vytvořeno pietní místo, kde mohou příchozí zanechat květiny, svíčky či vzkazy. Předpokládá se účast i mnoha divadelních kolegů, kteří se s úspěšným hercem potkávali na jevišti nebo před kamerou.

Heřmánek hrál za více než čtyřicetiletou kariéru ve zhruba 130 filmech a mnoha divadelních rolích. Narodil se 17. října 1947 na pražském Žižkově. Studoval stavební průmyslovku a uvažoval o architektuře. Pak ho zaujala filmová režie, ale protože dostat se na FAMU bylo těžké, zkusil to na herce. Nakonec ho přijali na brněnskou JAMU, v ročníku byl například s Jiřím Bartoškou, Pavlem Zedníčkem nebo Janou Švandovou.

Po škole nastoupil do brněnského avantgardního Divadla Na provázku, pak působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. V roce 1976 se vrátil do Prahy a do roku 1990 hrál v Divadle Na zábradlí. Poté založil Divadlo Bez zábradlí, jednu z prvních soukromých scén v Česku. Je znám i z dabingu, jeho hlasem mluví třeba Doyle (Martin Shaw) z britského seriálu Profesionálové. V dabingovém studiu se seznámil i se svou druhou ženou Hanou. Mají spolu tři syny, z prvního manželství má Heřmánek ještě dvě dcery.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Elton John oznámil smutnou zprávu: Na jedno oko téměř přestal vidět, jak to má s léčbou?

Tagy:
divadlo celebrity Česko Praha Karel Heřmánek Divadlo Bez zábradlí Janáčkova akademie múzických umění v Brně umění a zábava umění, kultura, zábava a média společenská rubrika