Posun v kauze Čapí hnízdo. Žalobce navrhl zrušit osvobozující rozsudek pro Babiše i Nagyovou

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zaslal k Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo. Navrhuje zrušení rozsudku, kterým pražský městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Městský soud by měl podle něj případ znovu projednat. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

ČTĚTE TAKÉ: Elektřina zlevňuje, energošmejdi vylézají z děr. Podvod na seniorku ukázal, na co si dát pozor

O tom, že policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo, informoval poprvé server Aktuálně.cz již v prosinci 2015, Babiš byl pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů EU obviněn v říjnu 2017. Případ pokračuje třetí volební období, Sněmovna proto Babiše už třikrát vydala ke stíhání: v září 2017, v lednu 2018 a naposledy loni v březnu. Expremiér sice v tomto případě zpochybňoval způsob, jakým byl zbaven imunity, u Nejvyššího soudu (NS) ale neuspěl.

Projednávání kauzy začalo loni v září. Soud letos 9. ledna nepravomocně zprostil expremiéra Babiše i jeho bývalou poradkyni Nagyovou obžaloby. Podle soudce Jana Šotta nebyl skutek popsaný v obžalobě trestným činem. Nebylo prokázáno, že společnost Farma Čapí hnízdo byla účelově vyčleněna z Agrofertu. Důvodem byly spíše rodinné vztahy. Verdikt padl za velkého zájmu médií čtyři dny před prvním kolem prezidentských voleb, v nichž Babiš kandidoval a nakonec neuspěl. V polovině minulého měsíce podal státní zástupce Jaroslav Šaroch proti tomuto rozsudku odvolání. Nyní žalobce poslal doplnění odvolání vrchnímu soudu. Navrhuje zrušení osvobozujícího rozsudku a vrácení případu městskému soudu.

K trestní kauze kolem dotace pro Čapí hnízdo se v minulosti vyjádřil i bývalý prezident Miloš Zeman, který v září 2019 řekl, že kdyby bylo stíhání Babiše obnoveno, rozhodne o takzvané abolici. V jejím důsledku by pak bylo další stíhání nepřípustné. Babiš v prosinci 2019 řekl, že pokračování svého stíhání v kauze Čapí hnízdo očekával. Uvedl rovněž, že případnou abolici prezidenta odmítne, protože nic protizákonného nespáchal. Tehdejší opozice Babiše vyzvala, aby zvážil odstoupení. Bývalý prezident Zeman následně potvrdil, že Babišovi abolici neudělí.

Podívejte se, jak šel čas v kauze Čapí hnízdo:

Tagy: