Babiš: Fiala žije ve vlastním světě. Vláda je nejhorší od revoluce, ničí životní úroveň

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) je jednoznačně nejhorší od sametové revoluce. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten rovněž pětikoalici obvinil z toho, že prakticky s opozicí nekomunikuje. Jako výjimku Babiš v tomto ohledu zmínil ministra spravedlnosti Pavla Blažka a šéfku resortu obrany Janu Černochovou (oba ODS).

„Současná vláda je jednoznačně nejhorší od sametové revoluce. My jsme pětikoalici předali naši zemi v mašličkách a ve skvělé kondici. Oni předvolební sliby zapomněli a každý z nich teď říká něco jiného, jako by bylo před volbami. Vláda ničí úspory a životní úroveň lidí. Zapříčinila, že Češi chudnou,“ kritizoval Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zástupci opozice si často stěžují, že s nimi vládní představitelé nechtějí komunikovat. Tento fakt paradoxně kontrastuje s tím, že Babiš v dobách, kdy byl premiérem, označoval Sněmovnu za „žvanírnu“ a opozici nepřímo vinil z toho, že jej zdržuje při práci. Zpětně však Babiš chování vlastního kabinetu hodnotí pozitivně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zeman: Budu apelovat na ANO, aby Babiš zůstal v politice. Vyhraje volby, ale nesestaví vládu

„Chovali jsme se dobře, bojovali jsme za důchodce, které teď chce vláda okrást. Arogance, s jakou Sněmovna nyní funguje, je neuvěřitelná. Ta nová totalita – ‚stoosmička‘ – nás válcuje. Vláda s námi nemluví,“ řekl expremiér, přičemž uvedl dvě výjimky: „Mluví s námi jen pan ministr Blažek a občas paní ministryně Černochová. Ostatní ne.“

Velmi kriticky se pak Babiš vyjádřil také o současném premiérovi: „Pan Fiala si myslí, že je nejlepší na světě. Žije ve vlastním světě. Přitom překonal Špidlu i Nečase, je to absolutně nejhorší vláda,“ zdůraznil expremiér.

Na vystoupení Babiše v pořadu K věci později ve vysílání CNN Prima NEWS reagoval poslanec Michael Kohajda (za KDU-ČSL). „V žádném případě jsme stát nepřevzali v mašličkách. To je lež. V roce 2020 byl tady schodek rozpočtu přes 350 miliard korun, a v roce 2021 dokonce přes 400 miliard korun,“ uvedl člen pětikoalice. Podle Kohajdy právě hospodaření Babišovy vlády spustilo současné zadlužení i vysokou inflaci.

Tagy: