Povodně už mají tři oběti, přibyli dva mrtví v Krnově. Celkem osm lidí se pohřešuje

Letecké záběry z povodní na Opavsku Krnovsku a Bruntálsku

Oběti a pohřešovaní při povodních

Záplavy v Česku mají už tři oběti, všechny z Moravskoslezského kraje. Přibyli dva mrtví v Krnově na Bruntálsku. Po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje o tom dnes večer informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel. Jedna oběť byla nalezena v bytě, který byl úplně zaplavený, další pak v potoce.

První obětí nynějších rozsáhlých záplav je žena. Její tělo bylo nalezeno v říčce Krasovka v Krasově na Bruntálsku, policie eviduje také osm pohřešovaných. Mezi pohřešovanými jsou i tři lidé z auta, které spadlo do rozbouřené řeky na Jesenicku. Policie dnes vozidlo objevila prázdné, uvedla na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Z Rakušana v televizi je mi zle, řekl Šlachta. Povodně před volbami podle něj znevýhodňují opozici

„Včera (v neděli) odpoledne bylo ve vodě u obce Krasov na Bruntálsku nalezeno bezvládné tělo. Místo je odříznuté velmi silným tokem a proudem vody. Nicméně policisté na místě pracují," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Tělo ženy bylo nalezeno v korytě říčky Krasovka.

Policejní prezident Martin Vondrášek dnes ráno v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že policie eviduje sedm pohřešovaných. Podle informací ČTK jich je už osm. „Evidujeme sedm pohřešovaných. Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden pohřešovaný senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnově. Pokud jde o oběti, tak máme bohužel utonulého v řece Krasovka na Bruntálsku,“ dodal. Vedoucí tiskového oddělení z odboru hejtmana Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková večer ale ČTK řekla, že kraj informaci prověřoval a žádný senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou se nepohřešuje.

Pohřešovaní jsou stále i tři lidé z auta, které v sobotu odpoledne spadlo do rozbouřené řeky Staříč v obci Lipová-lázně na Jesenicku. „Vozidlo se po opadnutí vody v řece podařilo nalézt. Bohužel bez osádky. Po osobách nadále pátráme,“ sdělili dnes policisté. Už dříve uvedli, že všichni tři pasažéři by měli být starší 18 let. S ohledem na rodinné příslušníky nechtěli poskytovat další informace.

Podobný případ se v sobotu stal v Jankovicích na Uherskohradišťsku, kde v odpoledních hodinách spadl čtyřiapadesátiletý muž při odklízení naplavenin do rozvodněného Jankovického potoka a už se nevynořil. Policisté po něm stále pátrají.

Řeky a potoky v Česku se po deštích rozvodňují od pátku. Velká voda zasáhla zejména Moravu a Slezsko, ale i severovýchodní a jižní Čechy. Voda se vylila i do větších měst, evakuováno před ní bylo zatím více než 12 tisíc lidí.

V historii České republiky byly dosud nejtragičtější záplavy v červenci 1997, které si vyžádaly 50 lidských životů. Sedmnáct obětí mají záplavy v srpnu 2002, shodně 15 lidí zahynulo v souvislosti s velkou vodou v červnu 2009 a v červnu 2013. Devět obětí bylo po záplavách v červnu 2020, šest po povodních v květnu až červnu 2010.

Záplavy, které v posledních dnech zasáhly střední a středovýchodní Evropu, si podle dostupných zpráv v Rumunsku vyžádaly šest mrtvých, v Rakousku čtyři, několik obětí hlásí také Polsko.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Kde hledat pomoc po povodních? Rakušan popsal postup a uvedl, na co dát pozor