Povodně drtí Ostravu: Hasiči zachraňovali i děti. Lidé jsou bez tepla, vládne dopravní chaos

Hasiči evakuují lidi z městské části Moravská Ostrava a Přívoz. (16. 9. 2024)

Ničivé povodně v Ostravě

Ostrava má za sebou asi nejhorší noc za uplynulých mnoho let, sdělil v pondělí ráno starosta města Jan Dohnal (ODS) pro CNN Prima NEWS. Situace ve městě je i nadále vážná. Z bezpečnostních důvodů byla odstavena teplárna, město zůstává bez tepla a teplé vody. Komplikovaná je i situace v dopravě. Zástupci města vyzvali obyvatele, aby nejezdili do města, a rodiče, aby neposílali své děti do školy.

Podle starosty město řešilo zpočátku pouze „drobné lokální záplavy“ na malých tocích v okrajových částech a v Ostravě-Porubě. Nad městem však stále visela hrozba vylití řek Odry a Opavy. „To se bohužel naplnilo. Dnešní den je nejhorší,“ uvedl v pondělí Dohnal pro CNN Prima NEWS. „Ostrava má za sebou asi nejhorší noc za mnoho uplynulých let,“ prohlásil.

ČTĚTE TAKÉ: První obětí povodní v Česku je žena, policie zveřejnila detaily. Další lidé se pohřešují

V krajské metropoli je výrazný počet uzavírek na klíčových dopravních tepnách. Objízdné trasy jsou zablokované, což může komplikovat záchranné práce. Problémy má i městská hromadná doprava. Novinářům to v pondělí sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

„Apelujeme na veřejnost, je-li to možné, aby lidé v současnosti nejezdili v Ostravě do zaměstnání, škol a podobně. Lidé často míří do zaměstnání a zjišťují, že daná společnost není v provozu,“ uvedla Pokorná.

Primátor Jan Dohnal (ODS) už v neděli uvedl, že školy sice zůstanou otevřené, ale apeloval na rodiče, aby tam, kde voda působila problémy, děti do školských zařízení neposílali. „Chceme vyzvat rodiče, aby v zasažených oblastech děti do škol neposílali a nechali je doma. Školám jsme nenařídili ředitelské volno, ale když děti nepřijdou, bude to nějakým způsobem akceptováno,“ uvedl Dohnal.

Omezení v MHD

Problémy jsou i v městské hromadné dopravě, některé linky nejsou vypravovány nebo jezdí omezeně. Trolejbusy jezdí podle nedělního jízdního řádu. Všechny jedou po svých trasách kromě linky 101, která končí v Petřvaldu. „Nevypravujeme tramvajové linky číslo 5, 14 a 6. S omezením máme tramvajové linky číslo 1, 2, 4, 7, 8, 10, 11, 12, které jezdí buď odklonem nebo je v místě náhradní autobusová doprava, v zatopených oblastech tyto linky neobsluhují zastávky,“ uvedla Pokorná.

V autobusové dopravě jsou komplikace v zatopených oblastech, jedná se o Petřkovice, Přívoz, Novou Ves, Mariánské Hory, Polanku, Martinov, Svinov a Starou Bělou. „V autobusové, tramvajové a trolejbusové dopravě dochází u některých spojů ke zpoždění až 90 minut,“ doplnila mluvčí. Aktuální informace lze najít na stránkách Dopravního podniku Ostrava.

Náměstek primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu) v pondělí uvedl, že se obyvatelé Ostravy nemusí obávat o kvalitu pitné vody. „Kvalita dodávané pitné vody v Ostravě je bez závad a povodňová situace ve městě Ostrava na ni nemá vliv. Ukazatele jakosti vody odpovídají všem přísným zákonným požadavkům dle příslušné legislativy v oblasti kvality pitné vody,“ uvedl Boháč.

Dopoledne došlo v Ostravě i k evakuaci městské části Přívoz. Do půl jedenácté dopoledne bylo z lokality zachráněno přibližně 250 lidí včetně dětí. Budou odvezeni do evakuačního centra na Černé louce.

V místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů. V Přívoze se proto rozlévá voda. Stoupat začala už v noci. Trhlinami by mohlo protékat zhruba 100 metrů krychlových vody za vteřinu. Novinářům to řekli hejtman Josef Bělica (ANO) a ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Tagy:
elektrárna teplo doprava katastrofa Ostrava Česko přírodní katastrofa Přívoz městská hromadná doprava Odra katastrofy, nehody a mimořádné události Jan Dohnal