První obětí povodní v Česku je žena, policie zveřejnila detaily. Další lidé se pohřešují

Povodňová situace na řece Krasovka

Oběti povodní

První obětí nynějších rozsáhlých záplav v České republice je žena. Její tělo bylo nalezeno v říčce Krasovka v Krasově na Bruntálsku. Policie eviduje také osm pohřešovaných, informovala mluvčí policie Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská.

„Nyní můžeme aktuálně potvrdit, že včera (v neděli) odpoledne bylo ve vodě u obce Krasov na Bruntálsku nalezeno bezvládné tělo. Místo je odříznuté velmi silným tokem a proudem vody. Nicméně policisté tam pracují,“ uvedla mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně pustoší Česko, přesouvají se do nižších poloh. Kde hrozí největší nebezpečí?

Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel informoval, že obětí je žena. „Jedna nezvěstná osoba je bohužel mrtvá, je to žena. Nalezli jsme ji již utopenou,“ sdělil.

Policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí ráno pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že policie eviduje sedm pohřešovaných. Podle informací ČTK jich je aktuálně už osm.

„Evidujeme sedm pohřešovaných. Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden pohřešovaný senior z domova seniorů v Kobylé nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnově. Pokud jde o oběti, tak máme bohužel utonulého v řece Krasovka na Bruntálsku,“ dodal.

Připomněl také dosud známé informace o třech pohřešovaných z auta, které v sobotu spadlo do rozbouřené vody v obci Lipová-lázně na Jesenicku, a o čtyřiapadesátiletém muži, který v sobotu spadl do rozvodněného Jankovického potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Dvě osoby se podařilo zachránit

Štětínská uvedla, že v Moravskoslezském kraji policie eviduje kromě pohřešovaného z Krnova ještě další osobu, po které se pátrá. Krajský policejní ředitel Kužel na brífinku dodal, že další dvě osoby se v neděli ocitly ve vodním toku. „Obě osoby po zaznamenání, že jsou v poměrně dravém vodním toku, byly zachráněny speciální pořádkovou jednotkou, která byla přítomna. Skočila do vody a vytáhla je,“ dodal.

Řeky a potoky v Česku se po deštích rozvodňují od pátku, na desítkách míst vystoupaly na stupeň označovaný meteorology jako extrémní povodeň. Velká voda zasáhla zejména Moravu a Slezsko, ale i severovýchodní a jižní Čechy. Voda se vylila i do větších měst, evakuováno před ní bylo zatím více než 12 tisíc lidí.

V historii České republiky byly dosud nejtragičtější záplavy v červenci 1997, které si vyžádaly 50 lidských životů. Sedmnáct obětí mají záplavy v srpnu 2002, shodně 15 lidí zahynulo v souvislosti s velkou vodou v červnu 2009 a červnu 2013. Devět obětí bylo po záplavách v červnu 2020, šest po povodních v květnu až červnu 2010.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Protrhla se protipovodňová hráz v Čankovicích. Voda zatopila polovinu obce během dvou minut

Tagy:
policie smrt povodeň katastrofa oběť pátrání Česko přírodní katastrofa pohřešování okres Bruntál Krasov katastrofy, nehody a mimořádné události