Povstaňte, král přichází. Karel III. v parlamentu mluvil i o zločineckých ganzích

Král Karel III. poprvé od své korunovace zavítal do Sněmovny lordů.

Králova řeč Karla III.

Král Karel III., který byl korunován v květnu letošního roku, poprvé od svého uvedení do funkce zavítal mezi anglické zákonodárce do tamní sněmovny. V projevu nazvaném Králova řeč mluvil také o své matce královně Alžbětě. Před poslanci přednesl návrhy nových zákonů, které bude parlament v následujícím období projednávat.

Už loni Karel v Parlamentu nemocnou královnu zastoupil. A poctou Alžbětě II. zahájil i svou řeč, kterou pronesl před zákonodárci v úterý. „Vážení členové Sněmovny lordů a Dolní sněmovny. S plným vědomím odkazu služby a oddanosti této zemi, který po sobě zanechala moje milovaná matka, zesnulá královna, tu nyní přednáším první královu řeč po 70 letech,“ zněla jeho první slova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jste ekopokrytci. Harry a Meghan čelí kritice za let tryskáčem, i když hlásají zelené názory

„Prioritou mé vlády je učinit obtížná, ale nezbytná dlouhodobá rozhodnutí, která tuto zemi změní k lepšímu,“ pronesl před nastoupeným sálem. Král prezentuje návrhy zákonů tak, jak je předkládá vláda.

Mezi nejdiskutovanější témata patří tentokrát doživotní tresty bez možnosti předčasného propuštění v případě zvlášť závažných zločinců. K legislativnímu procesu byl navržen i úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro všechny narozené po roce 2018. Došlo i na ekologii či migraci.

„Moje vláda dodrží zákon o nelegální migraci a zastavení nebezpečných přechodů Lamanšského průlivu. O tom, kdo přijde do této země, musí rozhodovat vláda, a ne zločinecké gangy,“ zdůraznil panovník.

Projev král přednáší před zástupci obou komor v prostorách Sněmovny lordů. Do Dolní sněmovny má totiž panovník zakázaný přístup. Zapovězený vstup souvisí s nešťastnou událostí z roku 1642, kdy se králův jmenovec Karel I. pokusil několik poslanců zatknout.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozkol mezi Harrym a Karlem III. nekončí. Na otcovy narozeniny nepřijedu, měl vzkázat princ

Tagy: