Hoří také v Portugalsku a Chorvatsku. Požár zuří u Dubrovníku, pomohl mu ohnivý hurikán

Požár se šíří u chorvatského města Cavtat nedaleko Dubrovníku.

Plameny se šíří u chorvatského města Cavtat nedaleko Dubrovníku

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. Tam situaci zkomplikoval vítr o síle hurikánu, který oheň rozfoukal do okolí, hasičům se jej ale už podařilo dostat pod kontrolu. V obou zemích byla nasazena i hasicí letadla.

Požár v Portugalsku v přírodním parku Sintra-Cascais, který leží západně od Lisabonu, propukl v úterý kolem 17:00 (18:00 SELČ). Pod kontrolu se jej podařilo dostat zhruba po 24 hodinách. S plameny bojovalo přes 600 hasičů za využití téměř 190 hasičských vozů a hasicí letadla. Situaci komplikoval silný vítr, ruku k dílu přiložili i místní obyvatelé s kýbly s vodou nebo hadicemi. Ke zkrocení plamenů napomohlo ochlazení.

ČTĚTE TAKÉ: Expert na požáry. Na Rhodos bych teď neletěl. Šíření ohně je závislé na slunci, terénu i větru

Hasiči přesto zůstávají na místě pro případ, že by se opět objevily plameny, uvedly portugalské úřady. Preventivně bylo evakuováno 90 lidí, nikdo nebyl vážně zraněn a nebyly poškozeny žádné domy, dodala agentura Reuters. Velitel civilní ochrany Elisio Oliveira uvedl, že požár už pro obyvatelstvo nepředstavuje hrozbu. Přesto požádal veřejnost a zejména motoristy, aby se oblasti vyhýbali.

Chorvatští hasiči už mají pod kontrolou lesní požár asi 12 kilometrů od Dubrovníku, který se rozhořel v úterý odpoledne. Požár je ale rozsáhlý a jeho hašení během noci komplikoval vítr. Hrozí, že bude boj s plameny znesnadňovat i nadále, upozornil velitel hasičského sboru v Dubrovnicko-neretvanské župě Stjepan Simović

Plat leží asi 15 minut jízdy autem jihovýchodně od Dubrovníku. Proti požárům v regionu bojuje na 130 hasičů z různých částí Chorvatska. Kolem 65 hasičů se snaží zvládnout další požár v oblasti Splitu.

Plameny zachvátily pás dlouhý asi pět kilometrů mezi vesnicemi Plat a Buići. Žádné domy plameny nezasáhly a ani evakuace lidí nebyla potřeba.

Na místě je okolo 130 hasičů. Zasahují také dvě hasičská letadla, kterým v úterý vítr a turbulence působily obrovské problémy a letadla se musela původně vrátit na základnu.

U vesnice Petrača se podle webu Slobodna Dalmacija ozývaly výbuchy. Spekuluje se, že je způsobily zbylé nevybuchlé miny a další výbušniny z války z 90. let.

Další požár v úterý vypukl také v Splitsko-dalmatské župě. S ním bojuje 65 hasičů a tři letadla.

Tagy: