Penze se stane pouhým snem. Lidé budou muset pracovat i v důchodovém věku, varují ekonomové

Ekonomové Pavel Peterka a Milan Bednář v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS

Lidé budou muset pracovat i v důchodovém věku, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Pavel Peterka, hlavní ekonom skupiny Roklen. Ekonom Milan Bednář kritizoval rozhodnutí vlády vyškrtnout z novely zákona o sociálním zabezpečení výhodu, díky níž by důchodci nemuseli platit sociální pojištění. Ta by podle Bednáře motivovala penzisty setrvat na pracovním trhu.

„Byli bychom rádi, aby lidé po dovršení důchodu měli dostatečné příjmy a naspořeno tak, aby nemuseli pracovat. Ekonomická realita v současné době však ukazuje něco jiného,“ popsal Peterka. Poměr lidí v produktivním věku je stále menší a senioři budou potřeba hlavně ve službách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Cena elektřiny se domácnostem snižuje. Podívejte se, kolik můžete platit

K možnosti pracovat i v pokročilém věku by dle slov Peterky mělo přispět zlepšení zdravotního stavu velké části české populace a transformace ekonomiky více zaměřené na segment služeb. „Minimálně v odvětvích jako zdravotnictví nebo školství bude potřeba, aby senioři na trhu práce zůstávali,“ dodal ekonom.

Motivovat seniory k práci mohla podle ekonoma Bednáře vyřazená položka z novely zákona o sociálním zabezpečení, která zprošťovala lidi v důchodu platby sociálního pojištění. „Kdyby důchodci sociální pojištění neplatili, měli by samozřejmě větší motivaci pracovat. Z dlouhodobého hlediska a s ohledem na stárnutí populace je proto tento aspekt důležitý,“ upozornil Bednář. Vyškrtnutí zmíněné pasáže nebylo podle jeho slov úplně šťastným řešením.

Vyjmutí skupiny pracujících seniorů z platby sociálního pojištění by způsobilo ztrátu ve státním rozpočtu ve výši 4,5 miliardy, což byl také důvod, proč se příslušné ustanovení z novely vyškrtlo. „Důchodový účet v Česku je ve významném schodku, který do konce roku bude na úrovni 60 miliard,“ oponoval Peterka a dodal, že s výhodou pro seniory by souhlasil pouze v případě, kdy by vláda přišla s dodatečnou změnou, která by tento výpadek vykryla.

Tagy:
ekonom Česko sociální pojištění Pavel Peterka starobní důchod Milan Bednář