Česko jako ekonomický tygr? Zatím se stává evropským skanzenem, obávají se odborníci

Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček a ekonomka Ilona Švihlíková

360° 7.8.2023

Evropa se v porovnání se světem stává skanzenem. A Česká republika zaujímá stejnou roli v rámci Evropy. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. Ekonomka Ilona Švihlíková doplnila, že tuzemsko je přímo evropskou periférií. Aktuálně podle odborníků situace vypadá tak, že pokud se z Česka stane „skanzen na druhou“, tak ekonomickým tygrem nikdy nebude. Následně experti přiblížili, co je třeba udělat, aby se to změnilo.

„Z Evropské unie odchází řada firem, a to i do USA. Ty, které jsou například energeticky náročné, odchází zase do Indonésie nebo jiných zemí. Jedná se o vážnou věc. Pozice EU ve světovém měřítku dlouhodobě klesá a my si pořád hrajeme na to, že jsme nejmoudřejší, nejchytřejší a máme nejvyšší hodnoty, které budeme vnucovat všem kolem,“ uvedla Švihlíková.

Podotkla, že na tohle už nikdo není zvědavý. „Položme si zásadní otázku – z čeho evropská ekonomika, potažmo i česká, bude žít,“ pokračovala Švihlíková. Křeček následně doplnil, že se starý kontinent mění ve skanzen a Česko je na tom ještě hůř. „Obávám se, že se stává skanzenem v rámci Evropy,“ uvedl. Švihlíková dokonce mluvila o České republice jako o evropské periférii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bankovnictví v USA je jak za krále Klacka, Češi jsou špice. Málo se chlubíme, říká analytik

„Jestliže budeme skanzen na druhou, tak ekonomickým tygrem nikdy nebudeme,“ pokračoval v uvažování Křeček. Ten už dříve podotkl, že pokud Česko sežene peníze na obrovské projekty – které nebudou levné – aby se mohla transformovat ekonomika na vyšší stupeň, tak je přesvědčen, že má republika na to stát se ekonomických tygrem. „Jednou z nejúspěšnějších zemí nejenom v Evropě, ale i globálně. Na tom se musí začít pracovat,“ poznamenal poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Podle něj je nutné instituce modernizovat tak, aby se neštítily novinek. „Nebály se nové práce,“ upřesnil.

Potřebujeme transformaci vzdělávání

Svou vizi do budoucnosti představila i ekonomka Danuše Nerudová. „Chceme transponovat ekonomiku k ekonomice s vyšší přidanou hodnotou. Ale zapomínáme, že máme zamrzlý trh práce a nemáme na to lidi. Nemáme sílu v této chvíli hovořit o tom, že populace stárne, a nezvládáme otevřít téma, jako je selektivní migrace, protože bez zahraničních pracovníků situaci na našem trhu práce nevyřešíme,“ konstatovala. „Nepotřebujeme levnou pracovní sílu, my potřebujeme vzdělané pracovníky, kteří budou přinášet tu přidanou hodnotu,“ dodala.

Doplnila, že všechny ekonomické změny a transformace nejsou možné bez proměny společnosti. „A ta se nedá udělat beze změny vzdělávacího systému. To je alfa a omega, klíč k zablokované situaci. Zatím však bohužel nevidím žádnou snahu o změny, které by přispívaly k tomu, abychom začali vyučovat podnikavost. Abychom vychovávali absolventy, kteří budou chtít podnikat a nést riziko,“ nastínila.

Tagy: