Pražský hrad bude šetřit. Sníží vytápění a omezí osvětlení, uspořit má miliony korun

Pražský hrad zavede řadu úsporných opatření.

Hrad se bude zhasínat

Pražský hrad zavede řadu úsporných opatření. Vytápění sníží o dva stupně, zaměstnanci nebudou smět využívat přímotopy a omezí se osvětlení památky. Uspořit by se mělo sedm milionů korun.

Hrad je společně s katedrálou svatého Víta osvícený až do půlnoci. Kvůli drahým energiím se ale zhasne už ve 22:00. „Toto omezení bude platit od října. Osvětlení katedrály sv. Víta a Pražského hradu se bude vypínat ve 22:00. Jenom úspora za tuto změnu bude činit půl milionu korun,“ uvedl mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák.

Kancelář prezidenta republiky ovšem tvrdí, že stejné řešení volí i v jiných evropských městech. Spořit se bude i uvnitř staleté stavby. V jeho prostorách se totiž sníží teplota o jeden až dva stupně. „Někteří zaměstnanci si na to už zvykli, protože jsou tady stará okna, a tak některé místnosti nelze vytopit bez finančních úspor,“ dodal Novák.

„To je perfektní, jen ať se šetří,“ chválila žena změnu. „Kdyby zhasl ve dvě ráno, tak s tím vůbec problém nemám,“ vyjádřil se další respondent. Podobná opatření zavedlo například Německo či Paříž, kde se kvůli úsporám energií vypne noční osvětlení památek.

Tagy: