Dva mladé životy tu vyhasly zbytečně. Silnice smrti u Přerova se konečně změní

Ostrůvek na místě tragické nehody

Téměř přesně dva roky po tragické dopravní nehodě, při které na okraji Přerova zbytečně vyhasly dva mladé životy, začali stavbaři s úpravami místa, kde se nehoda stala. Auto tu tehdy ve tmě srazilo a zabilo dvě dívky.

Byl sychravý zářijový večer roku 2019, když v noci přebíhali čtyři mladí lidé rušnou výpadovku z Přerova na Lipník nad Bečvou. V táhlé pravotočivé zatáčce je řidič osobního auta zaregistroval příliš pozdě a smetl dvě dívky. Jedné bylo čtrnáct let a druhá byla jen o trochu starší. Obě utrpěly vážná zranění, kterým na místě podlehly. Vyšetřování nehody trvalo dlouhé měsíce. Policisté dokonce celý úsek uzavřeli a prováděli tu vyšetřovací pokusy, aby nakonec případ odložili s tím, že řidič je nevinný.

Dva roky starou tragédii připomínají dva malé pomníčky přímo u rušné silnice, ke kterým lidé stále nosí svíčky. Nyní stavbaři upravují nebezpečné místo tak, aby se tu riziko dalších nehod minimalizovalo. „Děláme úpravy na vozovce, které spočívají ve vybudování dvou ostrůvků. Bude tady vybudované nové veřejné osvětlení, aby se bezpečnost ještě zvýšila,“ popsal zástupce stavební firmy Jakub Frajz.

Podzimní počasí

„Další změnou bylo snížení rychlosti na 50 kilometrů v hodině a také jsme posunuli ceduli s nápisem Přerov blíže k Lískám. To také nutí řidiče, aby při vjezdu do Přerova zpomalili,“ doplnila mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

Dopravní experti v každém případě na podzim nabádají řidiče k vyšší opatrnosti na všech cestách. „Řidič zejména v tomto období, kdy je snížená viditelnost, musí jet na takzvanou dohlednou vzdálenost,“ apeloval dopravní expert Miroslav Charouz.

A pozor si musí dávat i chodci. Na neosvětlených cestách nesmí zapomínat na povinné reflexní prvky na oblečení.

Tagy: