Ztělesňoval vše, co patří k pravému přátelství. Kamarádi vzpomínají na oběť z ponorky Titan

Laskavý člověk, plný empatie a kdokoliv se na něj obrátil, tomu pomohl. Tak na webu Sky News vzpomínají spolužáci na devatenáctiletého Sulemana Dawooda, který se svým otcem Shahzadou zahynul v ponorce Titan při cestě k vraku Titaniku. Kanadský úřad pro bezpečnost dopravy oznámil, že začalo vyšetřování imploze plavidla.

Rodina Dawoodových patří k nejbohatším podnikatelům pákistánského původu. Suleman navštěvoval univerzitu Strathclyde ve skotském městě Glasgow. Studenti, kteří byli podle zjištění webu Sky News blízcí přátelé mladíka, na něj vzpomínají jako na laskavého člověka s upřímným zájmem o ostatní. Popisovali, jak jim Suleman pomohl vstoupit do univerzitního prostředí, seznámil je s dalšími lidmi nebo je podporoval v jejich směřování a ambicích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O zkáze ponorky jsem věděl od pondělí. Její strůjci měli příšerný nápad, říká režisér Titaniku

Jeden z jeho přátel jménem Isaac vyzdvihl mladíkovu schopnost vcítit se do situace druhého. „Byl to nejen neuvěřitelně velkorysý a laskavý člověk, ale měl také ohromnou schopnost věnovat lidem okolo sebe svůj čas a empatii. Když jsem si procházel velmi náročným obdobím a byl jsem emocionálně úplně na dně, opravdu mi pomohl a naučil mě, abych se na svět díval pozitivně,“ svěřil se Isaac.

„Suleman pro mě představoval vše, o čem je pravé přátelství. Vždy se o své kamarády upřímně zajímal a byl vždy připraven nás v jakémkoliv ohledu podpořit,“ dodal. Isaac nezapomněl zmínit, že mladíkova přítomnost v jeho životě pro něj vždy znamenala vědomí, že někomu na něm vždy záleží.

Nikdy jsem se nesetkal s podobným člověkem, jako byl Suleman, tvrdí další jeho kamarád Calum. Při příchodu na univerzitu byl jedním z prvních, s kým se seznámil. Díky němu se Calum cítil, že je „vítán a v bezpečí“. Souhlasně zdůraznil mladíkovu schopnost empatie a skutečnost, že vždy stavěl ostatní na první místo. „Miloval trávit čas s přáteli, ať už šlo o to zajít si na jídlo, koukat se na film nebo prostě s námi být,“ sdělil. Suleman si podle něj také velmi vážil své rodiny.

Jednoduché gesto laskavosti

Další přátelé Joe a Cody o něm mluví s podobnou úctou. Joeovi pomáhal uskutečnit sen stát se  scénáristou. Trávil s ním hodiny povídáním si o nejrůznějších námětech či nápadech a dodával mu odvahu, když tápal. Spolužák Cody připomněl jeden příběh.

Během prvního semestru se odstěhoval od rodiny a navazování kontaktu s novými lidmi pro něj bylo velmi nesnadné. V tomto období za ním přišel Suleman a nabídnul mu sendvič. „Takové jednoduché gesto laskavosti s někým, koho ani neznal, vypovídá o tom, jaký typ člověka byl. Žádný syn miliardáře, ale dobrý člověk, který má starost o někoho, jehož ani pořádně nezná,“ vzpomínal Cody.

Nejen spolužáci, ale i vedení univerzity vyjádřilo lítost nad ztrátou milého a laskavého studenta, který byl její součástí. „Celá univerzitní komunita vyjadřuje nejhlubší soustrast rodině Dawoodových a všem, kteří byli touto smutnou zprávou zasaženi,“ píše škola v oficiálním prohlášení. K nečekané ztrátě se vyjádřil na twitterovém účtu vysoké školy v Glasgow také profesor Sir Jim McDonald. Sama rodina s pákistánskými kořeny v pátečním prohlášení uvedla, že nad ztrátou truchlí s hlubokým zarmoucením a vzpomíná na výjimečné pouto mezi otcem a synem.

Miliardář se vypravil i na sopku

Laura Roundová zná celou rodinu Dawoodových. V případě podnikatele Shahzady Dawoodu vyzdvihuje nejen jeho profesní kvality, vzpomíná na něj především jako na „dobrodruha a výjimečnou lidskou bytost“. Miliardář se prý nezalekl žádné výzvy a rád se vydával na nebezpečná místa. „Nejsem taková dobrodružka, jako byl on. Ale milovala jsem, když začal vyprávět své historky z posledních výprav. Vždycky se upřímně zajímal o novinky ve vědě,“ uvedla.

Shazadu se účastnil mnohých expedic do míst, „kam se převážná většina lidí nevypraví“. Prozkoumal prý Grónsko či Antarktidu, vydal se k nebezpečným vulkánům. V souvislosti s úmrtím obou členů rodiny Dawoodových si i vybavila, jak se před rokem jeho syn Suleman těšil na vysokoškolská studia.

Tagy:
ponorka univerzita Glasgow Titan tragické úmrtí Shahzada Dawood Suleman Dawood Jim McDonald University of Strathclyde