O zkáze ponorky jsem věděl od pondělí. Její strůjci měli příšerný nápad, říká režisér Titaniku

James Cameron ve svém ponorkovém dokumentu Tajemství Titaniku

James Cameron se vyjádřil k ponorce Titan

Ke zničené ponorce Titan se vyjádřil také filmař a zkušený podmořský badatel James Cameron. Režisér filmu Titanic, který podnikl desítky výprav do mořských hlubin, se ve čtvrtečním vysílání CNN rozmluvil o svých myšlenkách v době, kdy se k němu zpráva o zmizení ponorky dostala. Implozi a tragický konec hledání podle svých slov předpokládal. Cameron rovněž vnímá paralely mezi potopením slavné kolosální lodi a výzkumné ponorky.

Cameron se podle svých slov již po pondělním zmizení Titanu od komunity hlubinných potápěčů dozvěděl, že ponorka současně ztratila komunikaci i sledování. „Jediný scénář, který mě napadl, a dokázal by to vysvětlit, byla imploze – rázová vlna tak silná, že mohla vyřadit i sekundární systém, který má vlastní tlakovou nádobu a vlastní bateriové napájení, což je právě transpondér, jejž (mateřská) loď používá ke sledování polohy ponorky,“ řekl režisér James Cameron ve vysílání americké CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Blesková zkáza ponorky, posádka Titanic ani nespatřila. Těla se najít nepodaří, míní experti

Teorie se režisérovi záhy potvrdila, a to v okamžiku, kdy se k němu dostala informace, že v prohledávané oblasti skutečně zachytili zvuk připomínající implozi. Tehdy přestal očekávat, že by pátrání skončilo zdárně, a okruh svých blízkých přátel ještě během pondělí vyzval, aby „pozvedli číši na počest zemřelých kamarádů“. V srdci sice nadále živil přání v dobrý konec, nakonec však překvapen nebyl. „Dnešek mě vůbec nepřekvapil a cítím se děsně kvůli všem nejistým falešným nadějím, které dostávaly rodiny pohřešovaných v průběhu pátrání,“ konstatoval dále v rozhovoru pro CNN.

Režisér zároveň poukázal na paralelu mezi potopením Titaniku a ponorky, která měla za cíl prozkoumat zbytky legendárního plavidla. K oběma tragédiím podle něj došlo poté, co odpovědní lidé neuposlechli několikanásobná varování.

Cameron: Byl to příšerný nápad

Cameron rovněž konstatoval, že když se dozvěděl o projektu společnosti OceanGate, jež se rozhodla vyrobit hlubinnou ponorku s kompozitním trupem z uhlíkových vláken a titanu, byl skeptický. „Myslel jsem si, že je to příšerný nápad. Uvažoval jsem o tom, že se ozvu, ale předpokládal jsem, že je někdo chytřejší než já. Osobně jsem totiž s touto technologií nikdy neexperimentoval, ale i tak mi to připadalo špatně už na první pohled,“ zmínil Cameron podle webu Daily Mail.

Společnost OceanGate však byla odborníky kritizována již dříve. Daily Mail například uvádí, že se firma nesnažila pro ponorku získat bezpečnostní certifikát, protože by to zpomalilo její plány. Raději se vydala cestou provozu ponorky coby „experimentálního plavidla“. Režiséra Camerona i kvůli tomu mrzí, že tragédii bylo možné předejít. „Dnešek je drsnou připomínkou, že jsme se z Titaniku vůbec nepoučili,“ konstatoval.

James Cameron podnikl přes 30 výprav pod hladinu oceánu, včetně těch, které měly za účel prozkoumat vrak lodi Titanic. Jeho největším badatelským počinem byla cesta na dno Mariánského příkopu, nejhlubšího bodu Země, a to v ponorce, na jejíž konstrukci se sám podílel.

Tagy: