Přes milion Čechů trpí cukrovkou. Spouštěčem u dětí může být i přehnaná čistota, říká lékařka

Diabetoložka Jana Lupínková v pořadu Nový den

Cukrovka postrachem Čechů

Zhruba 1,2 milionu Čechů trpí cukrovkou. Většina z nich diabetem 2. typu, který zapříčiňuje obezita a nezdravý životní styl. Alarmující čísla potvrdila diabetoložka Jana Lupínková ve vysílání CNN Prima NEWS. Vedle toho 1. typem diabetu v tuzemsku trpí jen pár tisíc lidí. Jeho spouštěčem by mohla být i přílišná sterilnost.

Odborníci rozlišují dva základní typy diabetu. Nejčastějším spouštěčem cukrovky 1. typu je prodělání nějakého autoimunitního onemocnění – zánětu. Podle diabetoložky je však hojně rozebíranou možností i takzvaná hygienická hypotéza. „V podstatě děti žijí v nadměrné čistotě. Imunitní systém, když se vyvíjí po narození, se nesetká s bakteriemi, viry a tak dále,“ vysvětlila.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku se objevily nebezpečné potraviny. Inspekce varuje před husou se salmonelou i plísněmi

Nástup příznaků cukrovky 1. typu je velmi prudký. Nemocný rychle hubne a má žízeň. Mezi projevy patří také časté močení. V současné době existuje experimentální lék, který čeká na schválení Evropskou lékovou agenturou. Přímo v Česku spouští diabetologické centrum v pražském Motole plošný screening u dětí. „Z kapilární krve se stanoví protilátky, a v případě pozitivity máme lék a můžeme začít léčit,“ dodala diabetoložka.

Tímto typem však trpí asi pět procent všech diabetiků. V Česku jich je „pouze“ zhruba 4 129.

Cukrovka a obezita

Mnohem více je diabetiků 2. typu, u kterého je nejčastějším spouštěčem nezdravý životní styl a s ním spojená obezita. „Nesprávně se říká, že jde o stařecký typ. Druhý typ ale dnes mají i obézní děti ve dvaceti letech,“ namítla Lupínková. Lékaři výskyt onemocnění většinou objeví náhodně, například během předoperačního vyšetření.

Šance na vyléčení 2. typu je mnohem vyšší. V tomto případě může dojít i k úplnému vymizení. „Máme případy, že člověk po diagnóze zhubne 10 nebo 15 kilo a dojde k remisi,“ konstatovala Lupínková.

Ačkoliv nemoc patří k nejčastějším příčinám úmrtí v Česku, sama o sobě podle lékařky nezabíjí. Pacienti umírají především na komplikace spojené s diabetem, jako jsou infarkty, mozkové mrtvice, selhání ledvin nebo syndrom diabetické nohy.

Tagy: