Pátá nemoc se v Česku šíří mezi dětmi, ohrožuje ale i dospělé. Jak poznáte příznaky?

Ve střední Evropě se rozmáhá pátá nemoc. V Česku i na Slovensku letos roste počet případů infekčního onemocnění oproti minulým rokům, potvrzují lékaři. Nemoc se nejvíce šíří mezi dětmi, proto školy apelují na rodiče, aby své potomky s jakýmikoli příznaky nechávali doma. Zvlášť na pozoru by se měly mít před pátou nemocí těhotné ženy.

Nemoc se nejčastěji šíří v dětských kolektivech, a to zejména na jaře a na podzim. V posledních týdnech řádí více než obvykle i na Slovensku. Mnoho tamních škol už vyzvalo rodiče, aby své ratolesti, které mají příznaky podobné chřipce, nechali preventivně doma. „Registrujeme to už asi třetí týden. Domů posíláme každý den zhruba pět dětí,“ řekla ředitelka jedné ze základních škol v Nitře Slavomíra Palková pro TVnoviny.

ČTĚTE TAKÉ: Místo přípravy svatby boj o život. Trojnásobná matka Lucie hledá naději v nákladné léčbě

Případů je tento rok podle pediatrů více než v předchozích letech i v Česku. „Je jich opravdu hodně. Přibližně to trvá už měsíc,“ řekla pediatrička Kateřina Bednaříková Hospodářským novinám. Souhlasila s ní i slovenská kolegyně Kristína Visolajská, kterou oslovily TVnoviny: „Letos pozorujeme výrazný výskyt onemocnění,“ tvrdí.

Virus se rychle šíří i proto, že děti jsou infekční ještě předtím, než se u nich objeví vyrážka. Nakažený může mít zvýšenou teplotu nebo trpět bolestmi v krku. „Když tyto příznaky pominou, dojde k osypání. Takže první dny je určitě dobré být doma,“ poradila pediatrička pro TVnoviny. Další průběh nemoci je většinou bez vážných obtíží.

Pátá nemoc je infekční onemocnění způsobené parvovirem B19, uvádí Národní zdravotnický informační portál. Hlavním příznakem je vyrážka na obličeji, jehož zasažené části jsou pocitově teplé, napjaté a svědí. Nepříjemná červená vyrážka se postupně rozšiřuje i na další části těla. Přechází na ramena, nohy nebo hýždě. Zhruba po týdnu pak sama od sebe zmizí. Dalším příznakem nemoci může být i zvýšená teplota.

Nebezpečí pro těhotné

Nemoc však může být nebezpečná pro těhotné ženy, upozorňují Hospodářské noviny. Může totiž vážně poškodit plod. Lékaři každoročně řeší několik takových případů. Podle perinatologa Mariana Kacerovského proniká u zhruba 25 procent infikovaných žen skrze placentu na plod a způsobuje u něj infekci. „Ta je nejvíce nebezpečná mezi 10. až 20. týdnem těhotenství, kdy virus B19 způsobí přechodnou zástavu tvorby červených krvinek u plodu,“ řekl.

Chudokrevnost plodu pak mnohdy vede až k srdečnímu selhání a hromadění tekutin v tělních dutinách. „Infekce plodu může spontánně odeznít, může však také vést až k úmrtí plodu v dutině děložní,“ doplnil Kacerovský.

Pokud těhotná prodělala pátou nemoc v dětství, nemusí se o zdraví svého dítěte obávat, a to ani v případě, že byla v kontaktu s nakaženým. Ti, kteří nemoc v dětství překonali, jsou totiž vůči ní nadále imunní, uvádí Hospodářské noviny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další úmrtí na černý kašel v Česku. Nemoci podlehla starší žena, nakažených stále přibývá

Tagy: