Přes sto hasičů zasahovalo u masivního požáru haly se dřevem v Čelákovicích. Jeden byl zraněn

Více než stovka hasičů zasahovala v pondělí od časného rána u požáru haly nábytkářské společnosti v menší průmyslové zóně v Čelákovicích u Prahy. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu zhruba po osmi hodinách zásahu, lokalizovali jej po 10:00. Hustý dým z požáru byl zpočátku viditelný na kilometry daleko. Při zásahu se lehce zranil jeden hasič. Chemická laboratoř na místě dočasně naměřila zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého CO, nebyly ale zdraví škodlivé. V poledne město Čelákovice odvolalo doporučení, aby lidé nevětrali a nevycházeli.

Statik majiteli nařídil stržení střešní konstrukce, obvodové zdi haly o rozměrech 30 na 80 metrů mohou zůstat. Kolem 12:45 dál platil třetí stupeň poplachu ze čtyř vyhlášený kvůli vyššímu počtu hasičů a hasební techniky. „Proběhla menší redukce sil, odjely dvě dobrovolné jednotky a část dobrovolné jednotky Čelákovice, která bude držet dohled v noci. Stále se hasí pěti vodními proudy, proto tolik jednotek, aby se mohly střídat,“ řekl mluvčí hasičů Tomáš Bakalář.

Příčina požáru ani odhad škod zatím nejsou k dispozici. Město na Facebooku uvedlo, že jde o halu společnosti Zavek. Podle starosty Josefa Pátka (ODS) bylo v hale uskladněné dřevo i hotový nábytek. Požár byl nahlášen krátce po 2:00 a podařilo se ho lokalizovat v 10:10.

ČTĚTE TAKÉ: Elektrokolo se proměnilo v ničivou pochodeň. Supermarket lehl popelem, zranilo se sedm lidí

V okolí haly byli také zástupci celní správy. Mluvčí hasičů uvedl, že na místě jsou také nezasažené sklady. „Ty musí celníci prověřit,“ řekl. „V tuto chvíli nemůžeme podat žádné další informace, narušilo by to další vyšetřování,“ sdělila mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková. Krajská policejní mluvčí Adéla Fialová na webu uvedla, že policie bude místo požáru prošetřovat v úterý ráno.

Stav ovzduší na místě měřila chemická laboratoř z Kamenice. „Už odjeli, poslední měření bylo negativní,“ řekl Bakalář kolem 12:45. První měření podle něj zjistila zvýšené hodnoty CO, nikoliv ale v koncentracích škodlivých pro zdraví.

S požárem bojovalo devět jednotek profesionálních hasičů a 12 dobrovolných. Oblast je rozdělená na tři části. Podle Bakaláře pomáhá speciální hasicí zařízení Cobra, nakladač a rypadlo. „Nakladač bude pomáhat rozebírat materiál, aby se dal uhasit,“ doplnil. Cobra je nástroj na prorážení a řezání materiálů vodním paprskem. Ten vytváří vodní mlhu způsobilou zchlazovat prostor a hasit.

Město kvůli hasebním pracem zavřelo ulici Masarykovu a měnilo autobusovou dopravu. „Autobusy mají zrušenou zastávku Železniční stanice a jezdí přes centrum města,“ uvedlo také město na webu. Hala leží v průmyslové zóně.

Tagy: