Elektrokolo se proměnilo v ničivou pochodeň. Supermarket lehl popelem, zranilo se sedm lidí

I z elektrokola nebo elektrické koloběžky se může stát doslova pochodeň, která zapříčiní požár. Taková situace nastala v neděli v New Yorku ve čtvrti Bronx. Kvůli elektrokolu vyhořely supermarket a přilehlá prádelna, sedm lidí se zranilo. Obdobné případy evidují i čeští záchranáři.

Obrovský požár vypukl v supermarketu v neděli krátce po 11. hodině a začal se rychle šířit. Mrak kouře byl vidět na kilometry daleko a v některých lidech budil obavy – oprávněně. Na místě bylo několik zraněných.

„Máme sedm zraněných, z toho pět hasičů, jednoho záchranáře a jednoho civilistu. Na místě jsme byli během tří až čtyř minut a díky tomu se nám podařilo zabránit ztrátám na životech,“ uvedla Laura Kavanaughová z hasičského sboru v New Yorku pro agenturu AP. Popelem lehla celá budova. Hasiči dostali oheň pod kontrolu až k večeru. Už během zásahu ale bylo jasné, co požár způsobilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivý čin v Hradci Králové. Muž se snažil upálit svou rodinu s dětmi, pak se zabarikádoval

„To vše kvůli jedinému elektrokolu. Veřejnost by měla vědět, jaké škody může způsobit kolo s nelegální necertifikovanou baterií,“ dodala Kavanaughová. Takové kolo může být i ve vaší domácnosti. Ohromné škody může napáchat i při domácím nabíjení – kdy vzniká riziko vzplanutí – ale i přímo pod nohama.

Desítky případů v Česku

Brněnští hasiči museli před časem hasit koloběžku přímo na ulici. „Skutečně máme několik desítek případů ročně, kdy zasahujeme v důsledku elektrických koloběžek,“ sdělil CNN Prima NEWS Rudolf Kramář z Hasičského záchranného sboru ČR. Hasiči v tuzemsku i zahraničí se shodují, že nejčastěji chytnou baterie necertifikovaných výrobců. Vyplatí se proto myslet, spíše než na cenu, hlavně na bezpečnost.

Tagy: