Superb je srdeční záležitost, lidé ale po přesunu výroby o práci nepřijdou, říká expert

Volkswagen Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď. To jsou slova šéfa odborů Škody Auto Jaroslava Povšíka v reakci na údajný přesun linky na výrobu modelu Superb do bratislavské továrny. Koncern naproti tomu tvrdí, že jde o spekulaci. Přesunu by ale nasvědčoval plán koncernu Volkswagen na rozšíření bratislavské výrobní linky. K tématu se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS vyjádřil Vladimír Rybecký, šéfredaktor webu Autoweek.cz.

O zastavení nebo přesunu výroby Škody Superb se podle Rybeckého spekulovalo už několikrát. Nyní je ale přestěhování dost pravděpodobné. Volkswagen hledá naléhavě prostor pro výrobu modelů Passat, která měla putovat do Turecka, tvrdí novinář. To se nakonec neuskuteční.

„Je velmi pravděpodobné, že se přesune Passat z Emdenu, kde se budou dělat elektromobily, do Bratislavy. Pak je logické, že Superb, který je po technické stránce velmi podobný, má stejný základ, by se mohl do Bratislavy také přesunout,“ vysvětlil Rybecký.

V České republice se vyrábí například i modely Škoda Octavia nebo Kodiaq. „Vysoce náročná výroba u nás zůstane,“ řekl šéfredaktor motoristického webu.

Lidé by o práci nepřišli

Podle Rybeckého výrobní závody Škody Auto v Česku pracují naplno a automobilka by dokázala prodat více vozů, než je schopna vyrábět. „Řeší poměrně komfortní problém. Hledá výrobní kapacity a musí je hledat jinde než v České republice. V podstatě už není možné postavit nový závod, protože není možné pro něj sehnat (v Česku) nové pracovníky,“ sdělil.

„Superb je autem, které bylo navrženo a postaveno proto, aby konkurovalo jiným značkám, než je Volkswagen. Passat dominuje v segmentu sedanů a combi střední třídy a Superb byl postaven a navržen proto, aby konkuroval francouzským, později i korejským a dalším značkám,“ uvedl Rybecký.

Lidé v Kvasinách, kde se model vyrábí, by podle Rybeckého o práci určitě nepřišli. „Samozřejmě, bude to znamenat, že přijdou o svoji výkladní skříň, a chápu, že je to pro ně naprosto srdeční záležitost. Superb je symbolem vysoké kvality techniky vyráběné v České republice, nicméně tam v žádném případě nehrozí nějaké propouštění,“ dodal novinář.

Tagy: