CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Prevence rakoviny a záruka vitality. Prodlužte psovi život šetrně zpracovanou stravou

Prodlužte čerstvou stravou psovi život

Bibi FOOD v pořadu Nový den

Prémiové ingredience zpracované tak, aby nepřicházely o nic, co v nich má zůstat. To je koncept meníček pro psy z pestré vařené stravy, která zdaleka nezahrnuje jen různé druhy kvalitního masa. Ale nahradí čerstvá strava pejskovi to, co je obsažené v granulích, a bude vůbec zeleninu a ovoce jíst? Na to jsme se zeptali v Novém dni na CNN Prima NEWS Báry Vítkové a Michala Wantuloka z BiBi FOOD.

Psi jsou pro Báru životní láska. Proto ji zajímalo, jak jim i ve stravě dopřát to nejlepší. Narazila na koncept stravování podle influencera Rodneyho Habiba, který je známý pojmem forever dog (věčný pes) ve smyslu nesmrtelný pes, a zaujalo ji to. Při studování jeho motivace přimět lidi ke krmení čerstvými surovinami mimo jiné zjistíte, že každý druhý pes onemocní do deseti let rakovinou. A statistiky opravdu nelžou.

I když ovlivňuje zdraví psa více faktorů jako pohyb nebo stres, jídlo na něm má hlavní podíl. A je to logické. Pokud má zvíře zajištěnou vyváženou, pestrou a čerstvou stravu, musí logicky prospívat mnohem lépe, než když celý život ostává průmyslově zpracovanou stravou. V Americe už na to přišli, v Evropě se tím teprve prokousáváme. Proto se Bára rozhodla aplikovat filozofii čerstvé stravy i u nás a společně s Michalem založili BiBi FOOD.

„Primárně jde o způsob tepelné úpravy. Bereme různé druhy masa i zeleniny a zpracujeme je nakrájené na malé kousky v páře do 99 stupňů. To zajistí, že je jídlo pro psí bříško lehce stravitelné a zároveň nepřijde o nic, co v něm má zůstat,“ popisuje Bára. „Navíc v jídle nechybí doplňky jako třeba pivovarské kvasnice nebo kurkuma na imunitu, takže od našich zákazníků opravdu nemáme takovou zpětnou vazbu, že by se pejsek v jídle vrtal. Naopak i psi, kteří trpěli nechutenstvím, zaboří hlavu do misky,“ doplňuje.

Psi už mají do vlků daleko

Možná by se zdálo, že takto lze napodobit stravu vlčích předků, nicméně psi už mají od gauče v obýváku do vlka v lese odkázaného jenom na sebe samotného daleko. Jejich žaludky v sobě nemají tolik přirozených bakterií, které zničí parazity a bakterie třeba i v několik dnů starém mase, proto je třeba jejich stravu zpracovávat opatrně. Jak s námi psi žijí delší a delší dobu, jak je šlechtíme, krmíme, měníme jejich životní podmínky, mění se i jejich fyziologie.

Kombinace psích meníček v BiBi FOOD nejsou nahodilé. Strava musí být opravdu vyvážená a nevyplácí se věřit „zaručeným radám“ na internetu. I pejsek má zdraví jenom jedno. Proto je složení každé dávky pečlivě konzultované s odborníky. „Experimentováním a nevyvážeností můžete způsobit opravdu vážné zdravotní problémy. I proto máme neustále k ruce veterináře a výživového poradce. Byli s námi od začátku a cokoliv nového se chystáme přidat do naší nabídky, konzultujeme nejdřív s nimi,“ ujišťuje Michal Wantuloka.

Čerstvé jídlo přináší rychlé výsledky

A za jak dlouho je patrné, že krmíte opravdovými surovinami? Změny na sebe nenechají dlouho čekat. Podle Báry jsou rozdíly patrné už po dvou týdnech a lidé jsou často překvapení, jak malé exkrementy ze psa „najednou“ vycházejí. Je to způsobené tím, že si bere ze žrádla maximum a vyloučí minimum, narozdíl od granulí, které psem jenom projdou.

Dále se zlepšuje kondice, srst, pes se na jídlo těší, i když trpěl nechutenstvím a tak dále. „Ve velkém jsou u nás zastoupení zákazníci, kteří u pejska řeší nějaký problém. Jako například kožní problémy nebo alergie. Tam totiž hraje strava obrovskou roli. Většinou jsou unavení a zkusili opravdu všechno. Jako poslední naději zkouší změnit to, čím měli začít. A věřte, že po svých zkušenostech už tohoto ani jiného pejska ničím jiným než opravdovým jídlem krmit nebudou,“ vysvětluje Bára.

Vařená strava pro psy dorazí až k vám

Připravovat na denní bázi takto zpracovanou a vyváženou stravu není žádná legrace. V BiBi FOOD se proto rozhodli, že to udělají za vás. Do kalkulátoru na jejich webu zadáte údaje o pejskovi –⁠ kolik váží, jak velké má fyzické zatížení a tak dále. Podle toho si spočítáte ideální krmnou dávku a vyberete velikost meníčka.

Meníčka si může každý zákazník objednat až domů po Praze i po celém Česku na týden, na čtrnáct dní i na měsíc. Jídlo je už nachystané v krabičkách, stačí jenom ohřát v mikrovlnce nebo na pánvi podle návodu, protože pes nemá jíst ani horké, ani příliš studené jídlo.

Tagy:
pes jídlo strava Amerika zelenina Evropa rakovina maso průjem jídlo pro psy psi CNN Prima NEWS prevence Česko Praha BibiFOOD vařená strava pro psy vařená psí strava psí strava průjem u psa vařené jídlo pro psy psí stravování