Při sázení olivovníku našel skvost. Palestinec objevil v Pásmu Gazy vzácnou mozaiku

Palestinec z Pásma Gazy našel při sázení olivovníku velmi zachovalou mozaiku pocházející z období 5. až 7. století. O významném nálezu v pátek informovalo ministerstvo památek v Pásmu Gazy, jemuž vládne radikální Hamás. Podle archeologů jde o dosud nejvýznamnější nález v Pásmu Gazy.

Pozůstatky podlahy vykládané drobnými kachlíky byly na pozemcích tábora Búrajdž, zhruba kilometr od izraelské hranice, píše izraelský deník Haarec.

Místní muž se vydal před několika měsíci zasadit olivovník a rýčem narazil na tvrdý předmět. Pokračoval v kopání se synem a po třech měsících odkryli mozaiku.

Podle archeologů jde o dosud nejvýznamnější nález v Pásmu Gazy. „Z hlediska bohatosti námětu a složitosti vzoru je to nejúžasnější mozaiková podlaha, jaká byla kdy v Gaze nalezena,“ sdělil René Elter z francouzské školy biblického a archeologické výzkumu, která působí v Jeruzalému.

Na fotografiích je vidět dobře zachovalé ptačí motivy. Některé části jsou poškozeny pravděpodobně kořeny olivovníků, které na místě rostly v minulosti. Nálezce mozaiku přikryl a nechtěl, aby se zveřejnilo jeho jméno, dokud nebude objev oficiálně představen veřejnosti. V rozhovoru s agenturou AP přiznal, že doufá ve finanční odměnu.

Podle Haarecu nález poukázal na složitou situaci vykopávek v hustě obydleném Pásmu Gazy, poznamenaném konfliktem s Izraelem. Památky jsou tam v ohrožení jednak kvůli finanční situaci vlády, jednak kvůli nedostatku podrobných znalostí a povědomí o možných památkách.

V některých případech úřady ničení památek podporují. Haarec píše, že v roce 2017 lidé z Hamásu zničili velkou část zbytků města Tall as-Sakan z doby bronzové, aby získali pozemky pro novou výstavbu. V době, kdy měl Pásmo Gazy pod kontrolou Izrael, zkonfiskovali Izraelci množství artefaktů. Podle Haarecu tím byl známý někdejší ministr obrany Moše Dajan.

Nynější Pásmo Gazy bývalo v minulosti důležitou křižovatkou obchodních tras spojujících Levantu s Afrikou a Asií. Je tam mnoho archeologických cenností z období dlouhého 5 000 let, od doby bronzové a doby chalífátu, přes osmanskou říši po britský mandát ve 20. století. Roku 1999 byly asi deset kilometrů jižně od města Gaza objeveny zbytky kláštera svatého Hilariona, který v těchto místech žil ve 4. století.

Tagy: