V Gaze měly zemřít desítky lidí čekající na pomoc. Násilnosti začali Palestinci, tvrdí Izrael

Při izraelském úderu na Pásmo Gazy, který zasáhl lidi čekající na humanitární pomoc u města Gaza, zahynuly ve čtvrtek desítky lidí. Tvrdí to různé palestinské zdroje včetně ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které kontroluje hnutí Hamás. Podle jeho sdělení zemřelo přes 100 lidí. Izraelská armáda uvedla, že u vozů s pomocí vypukly mezi shromážděnými lidmi násilnosti s desítkami zraněných. Nejmenovaný armádní zdroj řekl tisku, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu snažila přiblížit.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy se neštěstí odehrálo ve čtvrtek ráno západně od města Gaza. Ostřelování podle úřadu zasáhlo lidi, kteří se shromažďovali u kamionů s humanitární pomocí. Ministerstvo původně informovalo o nejméně 70 mrtvých, po 12:00 SEČ bilanci zvýšilo na 104 mrtvých. Zraněných je podle úřadu několik stovek. Ředitel urgentního příjmu nemocnice Šífa v Gaze agentuře AFP dopoledne řekl, že zařízení přijalo 50 mrtvých těl a 120 zraněných. Ředitel jiné nemocnice v Gaze agentuře Reuters dopoledne potvrdil příjem deseti mrtvých těl.

Investigativní reportáž CNN o krutém osudu rodiny z Gazy po izraelském útoku:

„Nemáme poznatky o izraelském ostřelování v oblasti,“ uvedl mluvčí izraelské armády. Izrael oznámil, že chce nicméně incident prošetřit. Později izraelská armáda uvedla, že u nákladních vozů vypukly násilnosti. „Během incidentu se zranily desítky Gazanů kvůli strkání a šlapání,“ uvedla armáda v prohlášení. Podle nejmenovaného armádního zdroje, který citují agentury Reuters a web The Times of Israel, izraelští vojáci začali střílet, když se část davu snažila přiblížit k vojákům způsobem, který byl pro ně nebezpečný. Tento incident armáda rovněž vyšetřuje.

ČTĚTE TAKÉ: Bidenovi láme vaz podpora Izraele. Pár hlasů muslimů může rozhodnout volby, píše CNN

Gaza se nachází v severní části palestinského území, kam kvůli bojům se podle mezinárodních organizací humanitární pomoc dostává jen s velkými potížemi. Izraelské úřady ve středu oznámily, že do oblasti přijelo 31 nákladních vozů s potravinami.

Kvůli nedostatku jídla na severu Pásma Gazy se kolem nákladních vozů s pomocí pokaždé shromažďuje velký dav. Šéf kanceláře OSN pro koordinaci pomoci na palestinských územích Andrea De Domenico agentuře AFP řekl, že se na severu Pásma Gazy opakovaně sešly tisíce lidí, aby zablokovali průjezd kamionů s pomocí, „a to i s rizikem, že na ně někdo bude střílet“. Kamiony s pomocí podle agentury AP už nedoprovází palestinská policie, protože se stávala terčem izraelských úderů.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví kontrolované Hamásem, který USA a EU považují za teroristickou organizaci, ve čtvrtek ráno uvedlo, že počet mrtvých od začátku konfliktu s Izraelem loni v říjnu přesáhl 30 tisíc lidí. Zraněných je podle tohoto údaje přes 70 tisíc lidí. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem vypukl po teroristickém útoku Hamásu na izraelské území 7. října. Zahynulo při něm 1 200 lidí a dalších zhruba 250 lidí zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chaos v Gaze. Hladoví lidé loví pomoc z moře. Video ukazuje brutální rvačky o jídlo na pláži

Tagy:
Hamás humanitární pomoc Reuters izraelsko-palestinský konflikt Gaza Izrael Palestina Pásmo Gazy