Izraelský nálet připravil dívku o půlku obličeje, přežívala vedle mrtvých sourozenců

Palestinci prchají přes ulici Salaheddin v Gaze. 26. listopadu 2023

CNN zmapovala krutý osud rodiny v Gaze po izraelském útoku

Izraelská armáda údajně na začátku února bombardovala sklad v Pásmu Gazy, ve kterém se ukrývali civilisté a který neměl být součástí válečné zóny. V investigativní reportáži na to upozornila americká CNN. Izraelská armáda tvrdí, že po ní ze skladu někdo střílel.

„Pravá strana tváře osmnáctileté dívky jménem Roba abú Džibbaová je téměř celá pryč, na místě, kde měla oko, je teď hluboká, krvavá rána,“ tak začíná americká CNN dokumentaci k neštěstí, jehož obětí se stala mladá žena se svou rodinou.

ČTĚTE TAKÉ: Bidenovi láme vaz podpora Izraele. Pár hlasů muslimů může rozhodnout volby, píše CNN

Dívčina rodina (osm sourozenců a matka Sumaya) opustila svůj domov v městské čtvrti Shejaiya na začátku války. První týdny strávili v úkrytu ve škole v Gaze. Krátce nato je Izraelci měli vyzvat, aby si našli bezpečnější místo. Novináři po mnoha rozhovorech a analýzách uvedli, že Palestinka se následně společně se svou matkou, sourozenci a desítkami dalších lidí skrývala před hrůzami války ve skladišti na Salah al-Dinh, hlavní třídě v Pásmu Gazy.

Na začátku ledna se ale úkryt proměnil v hromadu sutin zřejmě následkem bombardování. Na místo podle expertů dopadla tunová bomba. Viník? Izrael – alespoň podle závěrů CNN.

Podle dívčiny matky nad průmyslovou zónou neustále létaly izraelské drony a letadla. „Mohli nás vidět. Byl to otevřený prostor, byla to otevřená země, rozdělávali jsme ohně, vařili a pekli chleba... věděli, že jsou to civilisté,“ uvedla v rozhovoru pro CNN.

Kdo je viník?

Palestinci tvrdí, že sklad a nedaleký uprchlický tábor, kde lidé přežívali ve stanech, nebyl v době útoku součástí válečné zóny. Izraelci při postupu Pásmem Gazy shazovali civilistům v oblasti letáky s pokyny, na která místa se bude útočit. Sklad měl být tedy vhodným a bezpečným úkrytem pro rodiny utíkající před válkou.

„Televize CNN vyzpovídala sedm očitých svědků útoku a vypátrala příbuzné Džibbaové, kteří jsou nyní roztroušeni po celé enklávě. Jejich výpovědi byly porovnány s nemocničními záznamy, satelitními snímky a desítkami videí a fotografií z místa činu, které prověřili forenzní a balističtí experti, kteří analyzovali poškození budovy a zranění lidí nalezených uvnitř. Souhrn důkazů ukazuje, jak se civilisté stali terčem útoku izraelských sil bez předchozího varování. Naznačují také, že někteří z nich byli zabiti masivní bombou,“ uvedla CNN.

Civilisté ve skladu měli vyvěsit z oken bílé vlajky a na budovu napsali „vysídlené rodiny“. Oblast prý neustále monitorovaly izraelské drony. Palestinci jsou proto přesvědčeni, že Izraelci museli vědět, že jsou v budově jen civilisté. Jenže Izraelské obranné síly (IDF) tvrdí, že se ve skladu skrývali příslušníci Hamásu. Někdo prý na vojáky střílel a proto měl Izrael odpovědět odvetným útokem. „Očití svědci ale uvedli, že ve skladech, kde se ukrývali, nebyli žádní ozbrojenci a že nevěděli o tom, že by v oblasti operoval Hamás,“ uvedla CNN.

Těžce zraněná a dezorientovaná Roba opustila skladiště v doprovodu příbuzného až po několika dnech. Na ulici je zastavili izraelští vojáci a příbuzný, který v Izraeli kdysi pracoval, na ně promluvil hebrejsky, vylíčila dívka. Vojáci prý dvojici vyslýchali ohledně Hamásu. Uvedla také, že jim nenabídli žádnou lékařskou pomoc, pouze vodu. Na cestě do nemocnice pak Roba našla citron – první jídlo po několika dnech hladu.

Trvalo několik dní, než se dívka opět shledala se svou matkou a přeživšími sourozenci. „Smířila jsem se s tím, že jsem je všechny ztratila, myslela jsem si, že je Roba mrtvá,“ svěřila se Sumaya. Oči se jí při tom zalily slzami. „Nikde v Gaze není bezpečno, všechno jsou to lži,“ dodala pro CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chaos v Gaze. Hladoví lidé loví pomoc z moře. Video ukazuje brutální rvačky o jídlo na pláži

Tagy: