Prigožin hrál vabank, dosáhl svého. Putin i tak dostal silný zásah, míní Soukup

Redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup

Soukup o dramatickém vývoji vzpoury v Rusku

Sobotní vzpoura v Rusku byla Prigožinem dlouhodobě připravovaná. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup. „Zaútočit z Ukrajiny na Moskvu není něco, co by vás impulzivně napadlo,“ řekl Soukup.

Jevgenij Prigožin hrál podle Soukupa poněkud vabank. „Kdyby ruské jednotky v týlu byly schopnější či by to kontrarozvědka věděla dřív, tak to pro něj mohlo mít fatální následky,“ míní redaktor.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožin se vymkl kontrole. Podpořte ďábla v boji s Putinem, vyzývá bývalý ruský oligarcha

Proto vše skončilo kompromisem, který vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko. „On zafungoval jako prostředník, který umožnil všem zúčastněným stranám, aby si zachovaly tvář,“ doplnil Soukup. Nyní se všichni mohou tvářit, že je to dobře. S režimem v Rusku to podle něj zřejmě nic neudělá. „Ten byl budován 23 let, aby vydržel prakticky cokoli,“ uvedl.

Připustil, že pro Putina to samozřejmě problém je. „Když v devět ráno vystoupíte v televizi a prohlásíte, že tito lidé jsou zrádci a že musí být potrestáni, a o 10 hodin později řeknete, že se s nimi Lukašenko domluvil a že na to zapomenete, tak je to obrovský úder na reputaci jakéhokoli politika,“ míní Soukup a dodal, že v případě Putina to platí dvojnásobně.

Směrem na Moskvu v sobotu v odpoledních hodinách mířily konvoje žoldnéřů Vagnerovy vojenské skupiny pod vedením Prigožina, který se dožadoval výměny vojenského velení ruské armády. Večer ruský tisk informoval, že se běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi povedlo dojednat s Prigožinem návrat bojovníků na základny.

Vzápětí to potvrdil sám Prigožin, média později uvedla, že se vagnerovci stahují z jihoruského Rostova na Donu, který obsadili v noci na sobotu. Dohodu pozdě večer potvrdil i Kreml. Oznámil, že Prigožin ani vagnerovci, kteří se akce účastnili, nebudou stíháni a Prigožin odejde do Běloruska.

Co vše víme o šéfovi Vagnerovy skupiny?

Tagy:
redaktor Vladimir Putin vzpoura Alexandr Lukašenko Ondřej Soukup Jevgenij Prigožin