Prigožin se vymkl kontrole. Podpořte ďábla v boji s Putinem, vyzývá bývalý ruský oligarcha

Michail Chodorkovskij

Vojenská vzpoura v Rusku

Pomozte ďáblovi, který se chce postavit ruskému režimu. Pokud je zločinec připraven se bránit druhému, není čas zavírat oči, vyzval někdejší oligarcha a později politický vězeň Michail Chodorkovskij ruskou veřejnost, aby podpořila vzpouru Jevgenije Prigožina. Ruský prezident Vladimir Putin je podle jeho slov jejich společným nepřítelem. „A to je teprve začátek,“ podotkl Chodorkovskij podle ukrajinské agentury Unian.

Ruský opozičník, který kvůli konfliktu s Kremlem strávil více než deset let ve vězení, zveřejnil svou výzvu na svém telegramovém profilu. Prigožinovu rebelii sice označil za „polovičatou a nepřipravenou“, stále ji považuje za doposud nejsilnější úder Putinově pověsti. Moskvě se žoldnéři definitivně vymkli kontrole, i proto je podle Chodorkovského na místě takovou vzpouru proti současné vládnoucí garnituře podpořit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin je bezohledný psychopat, ale ne idiot. Pracuje pro něj zkušená elita, říká Visingr

„Kremelští trollové tvrdí, že zítra bude všechno v pořádku. Nebude – bohužel pro ně. Je pozoruhodné, že se Prigožin až nyní vyslovuje pro to, co protiválečná opozice říká už od začátku konfliktu,“ cituje Chodorkovského agentura Unian.

V souvislosti s „pochodem na Moskvu“ vyzval sledující i ruskou veřejnost, aby vagnerovce a jejich vůdce podpořili a zabránili úřadům, aby dělaly překážky v postupu žoldnéřů.

„Pomozte benzínem a naftou. Přesvědčte ty, kteří budou vysláni, aby Prigožina zastavili, že teď máme společného nepřítele. Ano, pomozte ďáblovi, pokud se rozhodne postavit se tomuto režimu. Pokud je jeden zločinec připraven bránit se druhému, není čas zavírat oči – musíme mu pomoci hned. A pak, bude-li třeba, budeme bojovat i s ním. A ano, tohle je teprve začátek,“ napsal Chodorkovskij. Už několik let žije v exilu a svého času patřil k nejbohatším ruským oligarchům.

V dalším příspěvku na Telegramu vyzval také ostatní Rusy, aby se vyzbrojili a postavili se Putinovi, pokud chtějí odolat diktatuře – ať už té současné nebo budoucí. „Prigožinova vzpoura skončí jeho, nebo Putinovou osobní likvidací. Nyní tedy existuje malé okno příležitosti, kdy v ulicích panuje chaos, a bezpečnostní složky nemají situaci pod kontrolou,“ napsal Chodorkovskij.

Poznamenal také, že Prigožin, který povstání organizoval, je bandita a válečný zločinec, který se nemůže stát spojencem opozičně smýšlejících Rusů. „Jeho vzpoura je ale jedinečnou příležitostí a další podobná tu už dlouho nebude,“ shrnul opozičník.

Girkin: V Moskvě bude veselo

Někdejší ministr obrany doněckých separatistů Igor Girkin v komentáři k opozičníkovu prohlášení uvedl, že opravdový start převratu začne až ve chvíli, kdy Prigožina podpoří nynější provládní činitelé.

„Zábavnější bude, až se současní úředníci a propagandisté začnou přezouvat. A ti už s tím začali. Například (ruský politik) Viktor Šurigin už vyhlásil neutralitu. Maličkost, ale významná maličkost,“ napsal Girkin na Telegram.

Kdo je přesně Jevgenij Prigožin a jaká je jeho minulost s Putinem? Na jeho profil se můžete podívat ve videu níže:

Tagy:
válka armáda Moskva vojáci Kreml vzpoura opozice Michail Chodorkovskij Rusko rebel Vagnerova skupina Moskevský Kreml Igor Girkin Jevgenij Prigožin vágnerovci