Putinův šéfkuchař, odsouzený zloděj, utajovaný šéf žoldáků. Kdo je Jevgenij Prigožin?

Prigožin hovoří na velitelství ruského jižního vojenského okruhu ve městě Rostov na Donu.

Kdo je Jevgenij Prigožin?

Kdo je Jevgenij Prigožin, který stojí za bouřlivými událostmi posledních dní v Rusku? Šéf Vagnerovy skupiny patří mezi kontroverzní osoby z blízkosti Vladimira Putina. Po odpykání trestu za loupež a zapojení nezletilých do prostituce začal podnikat a ze stánku s hotdogy se propracoval až k luxusní restauraci, která hostila ruskou smetánku.

Ruský oligarcha a miliardář Jevgenij Prigožin podle médií vydělává na cateringu, státních zakázkách a žoldnéřských misích jím ovládané Vagnerovy soukromé vojenské skupiny. V rodném Petrohradu má podle médií příjmy zejména z developmentu a pronajímání nemovitostí. Bývá označován za člověka, který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, kterému roky zajišťoval občerstvení na akce. Proto si vysloužil svoji přezdívku – „Putinův šéfkuchař“.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožin je bezohledný psychopat, ale ne idiot. Pracuje pro něj zkušená elita, říká Visingr

Vlastní síť restaurací, cateringovou firmu Concord Catering a firmu Concord Management and Consulting, jejímž prostřednictvím řídí společnost zabývající se internetovými aktivitami proti Západu. Deník MF Dnes letos v únoru uvedl, že na státních zakázkách vydělal loni Prigožin v přepočtu rekordních téměř 30 miliard korun, což je zhruba polovina toho, co si jeho firmy vydělaly celkem v letech 2011 až 2021. Podle deníku o tom ve společném materiálu píší investigativci serveru Vjorstka a projektu Možem objasniť.

Díky Vagnerově skupině se Prigožin stal jednou z hlavních tváří ruské agrese proti Ukrajině. Nicméně léta se snažil vedení této skupiny tajit. Dokonce se i soudil, když byl osočen, že stojí v čele žoldáků se značně kontroverzní pověstí. Poprvé přiznal, že je zakladatelem Vagnerovy skupiny, až loni v září. Dnes se k ní už hrdě hlásí. A je proslulý také tím, že za žoldáky bere vězně, a to i nyní do války na Ukrajině. Nevadí mu ani hrdelní tresty, či dokonce kanibalismus. Vrahy považuje za rekruty, kteří můžou být v boji proti Ukrajincům k užitku.

Je častým kritikem ruského vojenského velení, které obviňuje z neschopnosti. V minulosti se několikrát ostře opřel do ministra obrany Sergeje Šojgua, na kterého svaluje veškerou vinu za ruské neúspěchy na ukrajinské frontě. Naopak výsledky své žoldnéřské armády mnohdy nadsazuje.

FBI na jeho hlavu vypsala odměnu

Prigožin je na sankčním seznamu Západu už od dob anexe Krymu v roce 2014. Je terčem unijních sankcí i v souvislosti s působením jeho žoldnéřské skupiny v dalších zemích včetně Libye či Sýrie. Jeho dřívější žalobu proti zařazení na seznam unijní soud zamítl. Na listině figuruje také několik předních členů skupiny, ale i Prigožinova žena a syn. Americká FBI Prigožina zařadila na svůj seznam hledaných zločinců a vypsala odměnu na jeho dopadení.

Rodák z tehdejšího Leningradu (dnes Petrohrad) absolvoval sportovní internátní učiliště, závodně běhal na lyžích. Již v mládí se dostal do konfliktu se zákonem, byl podmíněně odsouzen za krádež. V roce 1981 byl odsouzen na 12 let vězení za loupež v organizované zločinecké skupině a další trestné činy. Ve vězení strávil devět let. Po propuštění začal podnikat, nejprve měl stánek s občerstvením. Později stál u zrodu sítě supermarketů a především otevřel v Petrohradu luxusní restauraci, kterou si oblíbila tamní smetánka a několikrát ji navštívil i ruský prezident Putin, se kterým se sblížil.

V pátek se však jejich vztahy vyostřily, když Prigožin obvinil ruskou armádu z útoku na své muže a mluvil o odplatě a potrestání viníků. Vyzval k odstranění ruského vojenského vedení a k Moskvě podle některých médií vyslal své jednotky poté, co ztroskotala zákulisní vyjednávání s Kremlem. Počet vojáků a techniky mířících na ruské hlavní město není přesně známý.

Prigožinovy jednotky překročily hranice z Ukrajiny, na jejímž dobývaní se podílely s ruskou armádou, zpět do Ruska v noci na sobotu a obsadily milionové jihoruské město Rostov na Donu. Putin v sobotním prohlášení hovořil o „dýce vražené do zad“ a ozbrojené vzpouře. Prigožin jeho slova odmítl s tím, že se vagnerovci nevzdají.

Tagy: