Prima ZOOM uvede hraný dokument o bitvě na Bílé hoře. Uvidíte v něm Vydru a Morávkovou

Rekonstrukce Bitvy na Bílé hoře ke 400. výročí

Prima ZOOM vás vtáhne do děje českého stavovského povstání v letech 1618–⁠1622, a to včetně kontroverzní bitvy na Bílé hoře a následné smutné dohry v podobě poprav na Staroměstském náměstí. Hraný dokumentární film nazvaný Bílá hora: Kronika povstání vznikl pod taktovkou mladého autora Josefa Kotalíka. V Novém dni na CNN Prima NEWS vylíčil, proč jej natočil.

„Chtěl jsem, aby si lidé hlavní body jako defenestrace, Bílá hora a staroměstská exekuce spojili do jednoho kontextu a pochopili, proč se to všechno dělo a kam to spělo,“ vysvětlil Kotalík.

Filmem budou diváky doprovázet dva známé a charismatické hlasy Viktora Preisse a Pavla Rímského. „Věděl jsem, že když mluvím o národnostním tématu, potřebuji tam mít personu, a tou je pan Rímský. V tomto případě funguje výborně i pan Preiss. Hezky se doplňují,“ řekl režisér nového snímku. V hlavních rolích se objeví Václav Vydra, Marian Roden nebo Dana Morávková.

Dokumentární film má premiéru 21. června. Toto datum přitom nebylo vybráno náhodně. „Je s ním spjata už takřka poslední událost stavovského povstání, tedy staroměstská poprava,“ přiblížil Kotalík.

V bitvě na Bílé hoře, která se odehrála 8. listopadu 1620, potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých stavů. Předcházela jí v roce 1618 pražská defenestrace, kdy zástupci stavů vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie. Nový dokument sledujte na Prima ZOOM v úterý ve 20:00.

Tagy: