Případ Jastremská. Za dopingový nález tenistky prý může sex, expřítel mluví o úplatku

Loni na jaře nehrála, ale to vinou koronavirové pandemie žádná z tenistek. Ukrajinka Dajana Jastremská ovšem absentuje na kurtech i nyní. Ve chvíli, kdy se její kolegyně chystají v rámci různých antukových turnajů na jeden z vrcholů sezony – grandslam Roland Garros. Mimo dvorce zůstává vinou dopingového nálezu. A celý případ se čím dál tím více zašmodrchává.

Dopingoví komisaři pronásledují hráče i hráčky po celém světě. Namátková kontrola nemusí přijít pouze po zápase, profesionálové zkrátka musí počítat s tím, že prakticky kdykoliv může někdo zaklepat na dveře hotelového pokoje, případně bytu či domu.

Jedna taková kontrola z loňského listopadu se stala osudnou Dajaně Jastremské. Podle mezinárodní federace ITF odevzdala vzorek moči se zakázanou látkou mesterolon, proto měla předběžně od 7. ledna pozastavenou činnost. „Jsem ohromena a šokována. Zejména vzhledem k tomu, že o dva týdny dříve během turnaje v Linci jsem byla testována negativně. Po tomto posledním turnaji v roce jsem přestala trénovat a odpočívala jsem,“ divila se ukrajinská tenistka na začátku roku přítomnosti anabolického steroidu v jejím těle.

Na základě slov odborníků a okolností si stojí za tím, že jde pouze o kontaminaci. I proto se rodačka z Oděsy odvolala ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) a věřila, že uslyší pozitivní zprávu. Vydala se do Melbourne a doufala, že nezávislý tribunál projednávající její případ rozhodne rychle v její prospěch – a tudíž bude moct startovat na australském grandslamu. CAS ji však nepotěšil. Jastremská zkusila odvolání i u ITF, znovu nepochodila. A do třetice všeho špatného její žádost zamítl opět CAS.

Otec Jastremské mi nabízel peníze

Boj za očištění jména tenistce dost zkomplikoval její expřítel. V únoru oznámil, že mu otec Jastremské nabízel peníze, aby hodil vinu na sebe. Příslušným orgánům měl na základě požadavku dosvědčit, že se mesterolon dostal do těla hráčky při sexuálním styku.

„Udělal jsem to. Nechal jsem si udělat krevní test a sepsal prohlášení. A všechno zadarmo, i když mi nabízel peníze. Poté mi ale řekl, že si ještě musím nechat udělat test z vlasů. Pak už jsem si od ní jen vzal svoje auto. K této věci už jsem chtěl jenom říct: Nesvaluj svůj doping na mě,“ citoval bývalého partnera Jastremské před pár dny německý deník Der Spiegel. Případu se věnoval také britský list Daily Telegraph, podle kterého měl někdejší přítel používat mesterolon pro zvýšení sexuální potence.

„Kategoricky mohu prohlásit, že tenhle příběh je vylhaný a urážlivý. Moji právníci se budou článkem zabývat. Jsem si jistá, že jakmile dostanu příležitost představit svůj případ a důkazy při plném slyšení, budu následně očištěna. Jelikož je další průběh procesu tajný, nemůžu k tomu momentálně nic dalšího uvést,“ kontrovala o víkendu Ukrajinka.

Podle novináře Jannika Schneidera ze Spiegelu tenistka opravdu už při prvním slyšení u ITF argumentovala tím, že za přítomnost zakázané látky v jejím těle může přenos při sexu.

Ať už pravda leží kdekoliv, jisté je, že čerstvě 21letá Jastremská nyní právem či neprávem přichází o cenné chvíle na kurtu. Naposledy hrála v rakouském Linci na začátku listopadu, což byl třetí turnaj v řadě, na kterém vypadla vítězka tří titulů na okruhu WTA hned v prvním kole.

Opravdová krize bez jakýchkoliv výdělků však pro stále 33. tenistku žebříčku začala až v dalších měsících. Těžko říct, kdy jí bude konec.

Tagy:
peníze tenis sex odvolání French Open doping ITF Der Spiegel sport Sportovní arbitrážní soud Mezinárodní tenisová federace dopingový nález Dajana Jastremská mesterolon Linec CASA Ženská tenisová asociace