Kachny na Českobudějovicku hynuly před očima. Chovateli hrozí deset let ve vězení

Jihočeští kriminalisté obvinili chovatele a předsedu družstva z Českobudějovicka z týrání zvířat.

Týrané kachny

Jihočeští kriminalisté obvinili chovatele a předsedu družstva z Českobudějovicka z týrání zvířat. Podle inspektorů veterinární správy i policistů choval v zoufalých podmínkách stovky kachen. Muži teď hrozí až desetileté vězení.

Veterinárním inspektorům se při kontrole družstva v Hosíně na Českobudějovicku opakovaně naskytl nehezký pohled. Kachny se točily v kruhu a některé nebyly schopné pohybu, podestýlku měly z trusu a slámy, neměly dostatek jídla a vody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo může za smrt Šimona na festivalu u Bratislavy? Vše řeší policie, organizátoři čelí kritice

Některé kachny hynuly před očima. „Neměly zajištěnou veterinární ani zoohygienickou péči. Muž byl nyní obviněn z týrání zvířat a nevhodného chovu,“ popsal pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Jiří Matzner.

V objektu společnosti totiž podle vyšetřovatelů choval kachny pro obchod. Vůbec tam však neměly být. „My tam máme jen mrtvá zvířata, u nás nesmí být živé zvíře,“ sdělil manažer firmy v Hosíně.

V obci Dobřejovice, která je od firmy vzdálená necelý kilometr, o chovu kachen nikdo nic neví. Inspektoři veterinární správy ve firmě provedli několik kontrol. Ani na jednu z připomínek předseda družstva prý nezareagoval. „Všechny naše úkony proběhly na základě podnětu od veterinární správy,“ sdělil Matzner.

Ta se k případu odmítla vyjádřit s tím, že teď bude rozhodovat soud. V případě, že obviněného muže shledá vinným, může za mřížemi strávit až deset let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Šikana“ policisty na Slovensku. Lidé ho obklíčili, sráželi k zemi a vyhrožovali smrtí

Tagy:
věznice Jihočeský kraj krimi kachna družstvo okres České Budějovice Hosín Dobřejovice