Přišel, bodnul a odešel. Spor bezdomovců na Českolipsku skončil pokusem o vraždu

Policie ČR (Ilustrační snímek)

Pobodání v Novém Boru

Přišel, beze slova bodnul a zase odešel. Tak popisují svědci málem smrtelný útok v Novém Boru na Českolipsku. Zřejmě dlouhodobý spor mezi dvěma bezdomovci tam vyvrcholil nečekaným napadením. Policisté vyšetřují útok jako pokus o vraždu. „Hráli jsme karty a on zničehonic přišel a bodnul ho zezadu pod lopatku,“ popsal svědek útoku reportérovi CNN Prima NEWS.

Vše se odehrálo v parku v centru Nového Boru, jen pár kroků od zdejšího náměstí. Na jedné z laviček se pravidelně schází skupina bezdomovců. „Jsme slušní, neděláme bordel, uklízíme si po sobě,“ tvrdil jeden z nich.

ČTĚTE TAKÉ: Vraždu vychovatelky překazily děti z Ústí. Zabít ji chtěl 9letý chlapec, úřad zveřejnil detaily

Dva z jejich kamarádů ale mezi sebou měli dlouhodobé spory, které zřejmě vygradovaly s vydatným přispěním alkoholu. „Měli spolu problém, oni spolu dělali v Německu, jeden druhému dlužil peníze a málo mu to splácel. Nakonec se kvůli tomu poprali, ten, co dlužil, ho kopnul někde tady pod třísla a on ochrnul na půl těla, musel na operaci, tak mu to asi vrátil tímto,“ vysvětlil svědek krvavého napadení.

Policisté se o napadení dozvěděli v úterý 16. července krátce po osmnácté hodině. „V parku v centru Nového Boru zaútočil 52letý muž nožem na svého 36letého známého a způsobil mu zranění, které si vyžádalo letecký transport do nemocnice a následnou hospitalizaci,“ uvedla Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie.

Podezřelého dopadli policisté do 20 minut po činu. Protože šlo o život ohrožující stav, obvinili nakonec kriminalisté útočníka z pokusu o vraždu. Muž skončil ve vazbě a teď mu hrozí deset až patnáct let vězení.

„V letošním roce jde v Libereckém kraji o pátou událost kvalifikovanou jako zločin vraždy. Jedna z nich byla dokonaná a další čtyři proběhly ve stádiu pokusu. Ve všech případech vražd jsme zahájili trestní stíhání osob, které z jejich spáchání důvodně podezříváme,“ doplnila Baláková.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drogy ukrývali v konečníku i pálkách na ping pong. V Jablonci odhalili vězeňskou síť pašeráků