Drogy ukrývali v konečníku i pálkách na ping pong. V Jablonci odhalili vězeňskou síť pašeráků

Balíček, který se jeden vězeň pokusil propašovat v konečníku.

Drogy za mřížemi

Kriminalisté v Jablonci nad Nisou ve spolupráci s vězeňskou službou rozkryli organizovanou síť pašeráků drog, kteří dostávali za mříže drogy, zejména pervitin. Obvinili celkem 18 lidí. Část z nich jsou odsouzení, kteří si drogy objednávali a dále je ve věznici prodávali, a druhou část tvoří jejich známí a blízcí – ti dodávky zajišťovali. „Podařilo se nám zrušit významný kanál, kterým drogy do věznice přicházely,“ konstatoval ředitel Věznice Rýnovice Petr Veselý.

Na to, že existuje cesta, kterou se drogy pravidelně do věznice pašují, upozornil dozorce jeden z vězňů. Už mu došla trpělivost a nechtěl sdílet omezený prostor se zfetovanými spoluvězni. „Bylo to z toho důvodu, že se nechtěl podílet na trestné činnosti. Navíc ti lidé, kteří zneužívali drogy v prostředí toho oddílu, negativně ovlivňovali jeho atmosféru. Vězně to nenechalo chladným. Určitě nebyl sám, ale byl jediný, kdo se odhodlal k tomuto kroku,“ prozradil ředitel věznice. Připustil, že právě drogy stojí za nárůstem agresivních útoků na dozorce i spoluvězně. „Při každém incidentu dané odsouzené testujeme a většina z nich je pozitivní,“ uvedl Veselý.

ČTĚTE TAKÉ: Život v českých věznicích: Hledání drog je jako hon kočky s myší. Finty trestanců nemají meze

Nálezy drog na vězeňských celách nejsou ničím výjimečným, jen ojediněle se ale podaří zmapovat cestu, jak se do přísně střeženého prostředí dostaly. I proto policisté považují obvinění organizované skupiny za velký úspěch. „Byly to čtyři měsíce opravdu intenzivní práce,“ řekl Pavel Langr, vedoucí územního odboru policie v Jablonci nad Nisou. Podle něj nejčastěji za mříže drogy pronášeli vězni, kteří pracovali mimo věznici. „Část z nich se pohybuje na volných pracovištích. Tam mají možnost kontaktovat své příbuzné nebo známé, kteří zajišťují dodávku, kterou uloží na místo, na němž se domluví. Platby přitom neprobíhají uvnitř ve věznici, ale probíhají venku, často si je z účtu na účet přeposílají příbuzní odsouzených,“ popsal Langr.

Obviněným teď hrozí až deset let vězení. Pro některé to znamená, že si svůj stávající trest prodlouží, další se za mříže podívají poprvé.

Kreativní metody pašování

Způsoby, jak se drogy do věznice dostávají, jsou často velmi vynalézavé. Klasikou je pronášení v tělních dutinách, zejména v konečníku, někteří vězni balíčky s drogou dokonce i polykají po vzoru pašeráků drog z Jižní Ameriky.

Vězni si velmi důmyslně dokázali poradit i v období covidu, kdy byly návštěvy i možnosti práce mimo věznici omezené. Do Rýnovic například začaly chodit balíčky s pingpongovými pálkami. „Vězni přišli na to, že lze do uměle vytvořené dutiny v rukojeti uschovat pervitin. Pak už stačilo jen uspořádat turnaj, do kterého se zapojily desítky odsouzených, kteří si psali domů o pálky, aby měl každý svou. Drogy v rukojeti nakonec odhalil rentgen a pozornost jedné z našich zaměstnankyň,“ popsal Roman Šípek, preventista rýnovické věznice.

Ředitel věznice Veselý upozornil, že čím dál více vězňů má s drogami zkušenost už z pobytu na svobodě, takže se logicky snaží v užívání za mřížemi pokračovat. Potvrzují to i čísla pozitivních testů na drogy. Vloni jich bylo v Rýnovicích 45, letos za pololetí 23. V drtivé většině šlo o pervitin, prostředí za mřížemi se ale nevyhnul ani nový fenomén syntetických látek typu HHC.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Družku posekal sekerou, pak zapálil chatu. Agresor z Litoměřic stráví za mřížemi osm let

Tagy:
drogy vězení Litoměřice Jablonec nad Nisou trestná činnost konečník obchod s drogami Petr Veselý trestná činnost, právo a spravedlnost drogová trestná činnost