Dagmar Havlová malbou bojuje s úzkostmi. Pomohlo jí i v dobách manželovy nemoci

Dagmar Havlová je velkou milovnicí umění.

Dagmar Havlová je velkou milovnicí umění. Málokdo ale ví, že herečka a bývalá první dáma sama maluje. Vášni prý věnuje každou volnou chvíli, kterou ve svém programu najde, a pomáhá jí s úzkostmi. I z toho důvodu je jasné, že byla ideální kmotrou knihy Toyen: První dáma surrealismu, jež pojednává o významné české umělkyni.

Spisovatelka a scenáristka Andrea Sedláčková si při příležitosti oslav vydání své nové knihy o malířce Toyen vybrala za kmotry svého díla herečku Taťánu Dykovou a bývalou první dámu. „Přišlo mi vhodné, že když kniha nese název ‚První dáma surrealismu‘, měla by být křtěna také první dámou,“ vysvětlila Sedláčková.

ČTĚTE TAKÉ: Margita zavzpomínal na první seznámení se Zagorovou. Její plakát měl i na toaletě

Vztah Havlové k výrazné osobnosti česko-francouzského výtvarného umění je prý nyní mnohem hlubší. „Některé její obrazy mám ráda, jiné mi připadají přes čáru, ale to už je úděl umění,“ prozradila pro redakci Showtime.

Podle Dykové je Toyen zajímavá a poutavá především proto, že o sobě nedávala příliš vědět a své soukromí si střežila. „Jedná se o neskutečně zajímavou ženu a umělkyni. Na svou dobu i nadčasovou,“ shrnula herečka.

Za sběratelku obrazů by se bývalá první dáma neoznačila. Mnohem pohodlněji se cítí, když má sama štětec v ruce. „Začala jsem se malbě věnovat v době, kdy na tom byl Václav špatně. Jedině tak jsem se ze všech úzkostí dostávala. V současnosti jsem v tom začala pokračovat,“ svěřila se Havlová, co pro ni výtvarné umění znamená.

Za sebou má již dvacet olejomaleb. „Lidem, které znám, se to líbí. Ovšem pozor – neznamená to, že hodlám dělat výstavu,“ dodala herečka s tím, že její tvorba je určena pouze pro úzký okruh jejích přátel. „Když jsem před čtyřmi lety skončila s divadlem, zjistila jsem, že mi schází ventil. Právě v malování jsem ho opětovně našla,“ nechala se slyšet.

Čtyři obrazy vznikly v létě, kdy Havlová odpočívala v souvislosti s problémy s Achillovou patou. Podle svých slov se potřebovala v oné době kreativně vyjádřit. „Pár maleb jsem už rozdala. Obdarovaní si nejspíše myslí, že je po mé smrti zpeněží, ale to asi těžko,“ dodala pobaveně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Modelka Taťána Kuchařová si podle svých slov připadá jako stará rachota. V rozhovoru prozradila, zda má nového přítele

Tagy: