Pro dušičkovou výzdobu se vyplatí zajet za hranice. Kolik můžete v ušetřit v Polsku?

Tři plná parkoviště aut, desítky stánků a stovky Čechů, tak to v sobotu vypadalo na trzích v polském Zabělkově. Volný den Češi využili k nákupům a kromě levných potravin pořizovali i zboží k blížícím se Dušičkám.

Ceny jsou v Polsku častokrát až o polovinu nižší než v Česku. Například velká chryzantéma v květináči je v Polsku levnější o 50 korun. A u všech druhů svíček mají polští stánkaři oproti těm českým cenu nižší o více než 40 procent.

ČTĚTE TAKÉ: V Polsku nakupuje téměř 200 tisíc Čechů. Průzkum ukázal, pro které potraviny nejčastěji míří

„Hlavně jsme sem přijeli pro kvítka, svíčky a různé okrasné věnce na hroby,“ podělila se o svůj nákup jedna z dotázaných Češek.

Ve velkém lidé na polských tržnicích nakupovali také sezónní zeleninu. Například kilo brambor stálo 12 korun, 15kilový pytel pak pouhých 180 korun. Podzimním tahákem je také krouhané zelí, 10 kg vyjde v Polsku na stovku.

A živo bylo i před polskými supermarkety s potravinami, parkoviště byla plná aut s českými SPZ. „Já jsem momentálně ušetřil minimálně 2 až 2,5 tisíce. U nás koupím slaninu třeba za 270 korun za kilo a dneska tady vyšla na nějakých 80 korun,“ poukázal na výhody nákupů za hranicemi jeden z oslovených zákazníků supermarketu. A že v Polsku nakoupíte o výrazně levněji potvrdil i další dotazovaný: „Tady jsou tak dvoutřetinové ceny proti našim,“ uvedl.

Některým Čechům se tak vyplatí zajet si na nákup do Polska i přes 100 km daleko. „Jsme z Přerova. Každý rok počítáme, že tady utratíme pět až šest tisíc. Jezdíme sem už asi deset let,“ sdělil jeden z oslovených zákazníků

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi nechávají v polských obchodech miliardy. Hrozí ovšem i pokuty, varují celníci

Tagy:
hrob Polsko věnce Dušičky ekonomika zelenina květiny české ceny levné nákupy