Proč tady není Bartoš? pokřikoval Babiš na Rakušana ve studiu a mával plakátem Pekové

Andrej Babiš v debatě Česko hledá premiéra

Spor Rakušana s Babišem v superdebatě

Kde je Bartoš? pokřikoval šéf vlády Andrej Babiš na lídra hnutí STAN Víta Rakušana v debatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS. Rakušan je společně s Ivanem Bartošem v čele koalice Pirátů a STAN a v debatách se střídají. Babiš s Rakušanem se dostali do ostrého sporu i kvůli pandemii koronaviru a premiér šéfovi STANu vmetl i to, že prosazoval ocenění molekulární genetičky Soni Pekové.

„Kde je Bartoš? Kde je váš lídr? Proč nepřišel?“ ptal se hlasitě premiér Andrej Babiš ve vyhraněné debatě Víta Rakušana.

Ten mu odvětil, že jsou v rámci koalice s Ivanem Bartošem dva lídři a v debatách se střídají. „Řeknu vám zcela jednoduchou odpověď. Jsme koalice o dvou lídrech, my nemáme majitele jako vy a pan Bartoš vás viděl v pátek,“ odvětil šéf Starostů Rakušan.

Debata se strhla kolem toho, kde vláda selhala v době pandemie. „Tenhle člověk chtěl až do roztrhání těla v září řešit zahrádkářský zákon místo toho, aby chránil lidi,“ kritizoval Rakušan Babiše.

Babiš mu to vrátil s tím, že když opozice odmítla prodloužit nouzový stav, tak právě tím ohrozila životy lidí. Těch během pandemie vyhaslo více než 30 tisíc.

„Pan Rakušan by si měl vzpomenout, kdy nám zazdili prodloužení nouzového stavu. Udělali všechno, aby ohrozili životy našich občanů. Největší krize přišla v březnu,“ prohlásil Babiš.

Rakušan se na premiéra ale ostře obořil a vyčetl mu, že má vůbec drzost takhle mluvit. „Tohle říká premiér, který tady nechal umřít 30 tisíc lidí? Že máte drzost tohle říct, máte na podrážce otisk bílého kříže,“ zdůraznil Rakušan.

Babiš na Rakušana také vytáhl fotografii Soni Pekové, kterou opozice loni na jaře navrhla na vyznamenání. Některé její výroky o tom, že covid do Vánoc zmizí, byly ale částí odborné veřejnosti silně kritizovány.

„Pane Rakušane, Pekovou jste navrhli na vyznamenání. To je vaše dílo,“ vmetl Babiš Rakušanovi.

Tagy: