Procházka se změnila v boj o život. Muže napadla medvědice, skončil s vážnými zraněními

Medvědi jsou v USA opět v loveckém ohrožení

Medvědice ve slovenské Polaně útočí na lidi

Vážná poranění tváře a hrudníku utrpěl pětačtyřicetiletý muž, kterého ve středu na středním Slovensku spolu s další osobou napadl medvěd. Informovala o tom Zuzana Hopjaková, mluvčí společnosti Air-Transport Europe, která provozuje vrtulníkovou záchrannou službu. Za poslední týden jde v zemi o nejméně třetí střet člověka s medvědem, incident tak obnovil debatu ohledně případné regulace počtu zmíněné chráněné šelmy.

Státní podnik Lesy Slovenské republiky sdělil, že dvojici turistů napadla u horského hotelu nad městem Hriňová medvědice, u které byla tři mláďata. Druhý muž utrpěl kromě jiného poranění nohou. Podle podniku použili oba muži sprej proti medvědům, který jim ale nepomohl.

Útok se stal v těžce dostupném terénu během stávající medvědí říje, podle tisku se muži pohybovali po značené turistické stezce. Jedním z napadených turistů je zaměstnanec zmíněné státní firmy, jenž trávil volný čas v přírodě.

Lesníci zopakovali, že dlouhodobě upozorňují na potřebu regulace populace medvěda na Slovensku, kterého považují za přemnoženého. Úřady v zemi dříve nechaly utratit například šelmy, které ztratily plachost a navštěvovaly obydlené oblasti.

Střety medvěda s člověkem na Slovensku nejsou ojedinělé. V pondělí medvědice zaútočila na lesníka na středním Slovensku. Ve středu pak medvěd při jiném incidentu podle televize Markíza pronásledoval skupinu lidí, mezi kterými byli i pracovníci ministerstva životního prostředí a ochranáři. K tragickému střetu člověka s medvědem došlo loni na severu Slovenska, kdy podle výsledků pitvy sedmapadesátiletý muž zemřel právě po útoku této šelmy.

Tagy: