Procházka sto metrů nad zemí. Nejdelší visutý most na světě najdete na Dolní Moravě

CNN_Domácí: PC DOLNI MORAVA

Stezka v oblacích, mamutí dětský park, tratě pro terénní kola a spousta adrenalinu. To je Dolní Morava v Pardubickém kraji. Tamní rezort se pyšní navíc jedním novým prvenstvím. Otevřel nejdelší pěší visutý most na světě. Měří bezmála tři čtvrtě kilometru a přitahuje turisty z celého světa.

Dolní Moravu najdete v blízkosti česko-polské hranice nedaleko Králického Sněžníku. Už při příjezdu vás vítají její dominanty. Kromě vrcholu Slamník je to především rozhledna Stezka v oblacích a nový most Sky Bridge 721. Ten se tyčí nad Mlýnským údolím a spojuje právě Slamník s hřebenem sousedního Chlumu.

Most je momentálně největším turistickým lákadlem a poskytuje jedinečný zážitek. Má délku 721 metrů a procházíte se po něm ve výšce 95 metrů nad zemí. Nápad horské lávky je starý zhruba sedm let. Stavěla se od roku 2019. Kovová konstrukce drží světové prvenství nejdelšího visutého mostu pro pěší.

„To nebyl náš prvoplánový kalkul, zkrátka jsme chtěli překlenout tímto visutým mostem jeden hřeben na druhý, aby ta lávka byla co nejpřímější, a tou délkou se stal zároveň nejdelší na světě. Ten ohlas je skutečně mezinárodní. Zaznívá tady mnohem víc cizích jazyků na rozdíl od předchozích let, kdy tu zněla pouze čeština a polština. Nyní tady slyšíme francouzštinu, angličtinu i japonštinu,“ vyjmenovává Tomáš Drápal, obchodní ředitel resortu Dolní Morava v pořadu Prima Česko.

„Jsem z Nového Zélandu. Přijel jsem do Evropy za obchodem. Je to úžasné, fantastická konstrukce. U nás máme menší visuté mosty v horách, ale nic jako toto,“ říká jeden z nadšených návštěníků. „Zážitek to byl krásný, ještě se mi třesou nohy z toho, už abychom byli na konci,“ dodává další.

Houpačky i volný pád

Mostem a Stezkou v oblacích to ovšem nekončí. Stačí vyměnit pohled na okolní vrcholky za výlet do údolí, kde vás přivítá 25 kilometrů trailů, terénních cyklistických tratí všech obtížností od dětské trasy až po tu nejtěžší s obřími skoky. Ale pozor, ta je skutečně určena jen pro zkušené jezdce.

Adrenalinový park zase otestuje fyzičku návštěvníků nebo tu můžete zkusit posunout hranice svého strachu na zipline či na houpačce, která vás na okamžik pustí dolů volným pádem. Nejrozsáhlejší část areálu potom patří rozmanitým atrakcím pro rodiny s dětmi.

Co všechno návštěvníky ještě na Dolní Moravě čeká, přibližuje Tomáš Drápal: „Máme dvě bobové dráhy, jedna z nich je druhou nejdelší v Evropě. Je tu mamutí horská dráha, která návštěvníka ze hřebenu sveze dolů do údolí, kde máme Mamutíkovy zážitkové dětské parky, kde si děti hrají s pískem, vodou, potůčky, v korunách stromů máme různé domečky. Máme tam repliku obřího mamuta 13 metrů vysokého, což není pouze socha. Je to taková interaktivní atrakce, v níž děti různě lezou a chobotem obrovskou skluzavkou se dostávají zase zpátky na zem.“

Ať už jste tedy milovníci horských panoramat, adrenalinu, nebo hledáte celodenní vyžití s dětmi, v nadmořské výšce od 700 do 1 200 metrů si každý najde to své.

Tagy:
údolí adrenalin Pardubický kraj visutý most Dolní Morava Stezka v oblacích Rozhledna na Králickém Sněžníku Sjælland