Velká policejní razie v Srbsku: Zatčená je i Češka, má figurovat ve zločinecké organizaci

Srbská policie ve středu informovala o zadržení 11 členů zločinecké organizace, která je podezřelá z prodeje kradených vozidel s padělanou dokumentací. Mezi zatčenými je podle zjištění CNN Prima NEWS i jedna Češka. Informaci potvrdil mluvčí Ministerstva zahraničních věcí České republiky Daniel Drake.

„Můžeme potvrdit, že mezi zadrženými je jedna česká občanka. Nicméně konzulární pomoc od ambasády odmítla,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Drake. Žena se tak zřekla jakékoliv pomoci českých úřadů, třeba poskytnutí tlumočníka.

ČTĚTE TAKÉ: Kobzova omluva nestačila. Univerzita Karlova na něj za slova o střelci podá trestní oznámení

Rozsáhlá policejní akce proběhla v okolí Bělehradu a ve městech Šabac, Novi Sad a Sremska Mitrovica, jak uvedly tamní úřady na sociální síti Instagram v příspěvku, k němuž přiložily i záběry ze zatýkání a měla na svědomí 11 zatčených členů organizované zločinecké skupiny, kteří čelí obvinění například z podvodu či falšování dokladů. Dalších 14 je v hledáčku policie. Podle informací CNN Prima NEWS má být zadržená Češka manželkou hlavy zločinecké skupiny.

Prodej kradených aut

Členové organizace jsou podezřelí, že v letech 2020 až 2024 přivezli do Srbska nově vyrobená a vysoce kvalitní vozidla, která byla odcizena v zemích Evropské unie. Podezřelí měli v garážích a autoservisech měnit čísla podvozků a motorů. S padělanou dokumentací pak automobily prodali za velké peníze jako běžná vozidla v Srbsku a zemích EU.

Z trestné činnosti si organizace přišla na mnohamilionové majetkové výhody, které si členové rozdělovali podle svých rolí ve zločinecké skupině.

Během prohlídek bytů a dalších prostor, jež podezřelí používali, kriminalisté nalezli několik automobilů, autodíly, elektronické zařízení pro startování a krádeže luxusních vozidel. Zabavili navíc i stovky tisíc eur v hotovosti i velké množství zlatých šperků.

Podezřelí byli zadrženi až na 48 hodin, poté byli s obviněním z trestního stíhání převezeni k příslušnému žalobci. Srbská policie na případu nadále pracuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Celebrity, bafuňáři i vrcholní politici. Kdo v roce 2024 usedne na lavici obžalovaných?

Tagy:
prodej policie Policie ČR auta krádež auto Srbsko Česká republika organizovaný zločin krádež auta Daniel Drake zločinecká organizace zločinecká skupina