Promyšlený elektromobil si veze baterie v kufru i na střeše. Lze je snadno vyměnit

Německá firma ACM představila svůj elektromobil se snadno vyměnitelnými bateriemi. Ty se ukrývají pod podlahou zavazadlového prostoru ve čtyřech samostatných kufrech. Pokud energie dojde, lze je snadno vyměnit za plně nabité.

Až se dostane na trh, bude to zřejmě jeden z nejlevnějších elektromobilů vůbec. Německý vůz značky ACM by se měl prodávat za 10 až 15 tisíc eur, tedy asi 256 až 384 tisíc korun. Nabídne přitom zajímavé řešení městské mobility. A to nejen pro soukromé uživatele. Míří také na služby sdílených aut.

Model nazvaný City One má totiž vyměnitelné baterie. Ty jsou uloženy ve čtyřech přenosných kufrech pod podlahou zavazadlového prostoru. V každém je 2,5 kWh. Lze tedy vyměnit 10 kWh z celkové kapacity 25 kWh. Pokud majitel nebude chtít tahat kufry, je samozřejmě možné auto dobíjet i pět hodin z wallboxu nebo osm hodin z klasické domácí zásuvky.

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.

Novinka má mít spotřebu 10 kWh na 100 km/h. Na jedno nabití tak ujede 240 kilometrů. K vozu ale bude možné dokoupit i další baterii, která se pak umístí na jeho střechu. To mu prodlouží dojezd až na 360 kilometrů na jedno nabití.

City One váží 950 kg a je dlouhý jen 3,6 metru. S motorem o výkonu 25 kW je určen hlavně do městského provozu. O tom svědčí i maximální rychlost 110 km/h. Až se dostane na trh, stane se zřejmě hlavním konkurentem dosud nejlevnějšího auta do zásuvky na českém trhu – Dacie Spring. ACM počítá s tím, že se jeho vůz začne prodávat už příští rok. K dostání bude i jako malá dodávka.

Tagy: