Vrátím se jako ředitelka, věří si učitelka zproštěná obvinění z popírání ruských zločinů

Učitelka Martina Bednářová před novináři

Učitelka Martina Bednářová, která čelila obvinění z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, by se na školu, kde působila, ráda vrátila. Ovšem nikoli jako pedagog, ale rovnou jako ředitelka. Uvedla to poté, co ji soud ve čtvrtek osvobodil.

Poté, co soud vynesl verdikt, se redaktor CNN Prima NEWS učitelky zeptal, zda se do školy, kde předtím učila, vrátí. „Tam se vrátím jako ředitelka,“ zněla překvapivá odpověď. Několik přítomných její výrok ocenilo potleskem. Se slovy „děkuji“ Bednářová od soudu odešla.

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: Proruská soudružko učitelko, procvičte si vyjmenovaná slova: mýlit se, pýcha, dobytek

Pedagožka vyučovala na základní škole Na Dlouhém lánu. Loni v srpnu ale byla propuštěna. Svým žákům totiž tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje. Ukrajinské hlavní město přitom v té době čelilo mohutným ruským útokům ze vzduchu.

Bednářová vinu odmítala. Hájila se tím, že její výroky zazněly na hodině mediální gramotnosti a téma zvolila v souladu s pokynem ministerstva školství. Podle soudkyně skutek není trestným činem. „Za názor paní obžalovaná být souzena nemůže a nebude,“ konstatovala soudkyně Klára Jantošová z Obvodního soudu pro Prahu 6. Připomněla, že učitelka už byla za své selhání postižena jinými prostředky než trestním právem, škola jí dala výpověď.

Tagy: