Soud učitelku stíhanou za popírání ruského genocidia osvobodil. Skutek není trestný čin

Učitelka Martina Bednářová

Učitelku obviněnou z popírání války zprostil soud obžaloby

Soud nepravomocně osvobodil češtinářku Martinu Bednářovou, která byla stíhaná za popírání genocidia na Ukrajině. Podle soudkyně není skutek trestným činem. Učitelka vinu odmítala a hájila se tím, že její výroky zazněly na hodině mediální gramotnosti a téma zvolila v souladu s pokynem ministerstva školství.

„Za názor paní obžalovaná být souzena nemůže a nebude,“ konstatovala soudkyně Klára Jantošová z Obvodního soudu pro Prahu 6. Připomněla, že učitelka už byla za své selhání postižena jinými prostředky než trestním právem, škola jí dala výpověď.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrah z Olomouce chce pro svoji oběť vyznamenání od Pavla. Vrchol cynismu, nechápal soudce

Státní zástupce pro Bednářovou navrhoval osmiměsíční podmínku a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi.

Chtějí mě zlikvidovat

„Jsem naprosto konsternovaná, k čemu tady došlo a k čemu se obžaloba snížila s cílem zlikvidovat slušného zasloužilého kantora,“ řekla učitelka v úvodu své výpovědi u Obvodního soudu pro Prahu 6. „Je neuvěřitelně skandální, že obžaloba stojí na jediném důkazu, který byl pořízen nezákonně, a navíc ještě zmanipulován, prostříhán, nějaké pasáže byly mazány a nahrávka byla podána takovým způsobem, aby mě co nejvíc poškodila,“ pokračovala.

Podle obžaloby se žena při hodině slohu v osmé třídě snažila ospravedlnit válečné zločiny proti míru tak, že ze strany Rusů jde o ospravedlnitelný způsob řešení situace. Žákům loni na jaře mimo jiné tvrdila, že v Kyjevě se nic neděje. Když namítali, že ve zprávách České televize viděli hořící město, řekla jim, že veřejnoprávní televize je zaujatá. Uváděla také, že ukrajinské nacistické skupiny na Donbase od roku 2014 systematicky likvidovaly ruské obyvatelstvo.

Na pokyn ministerstva

V médiích žena později vysvětlovala, že si při diskusi s dětmi uvědomila, že mají jen kusé informace, a chtěla, aby se dozvěděly víc.

„Šlo o aktuální téma, které polarizovalo společnost, všichni se s ním setkávali. Šlo na něm předestřít rozpor toho, co píšou média z jedné a druhé strany,“ vysvětlila svou motivaci. Podle ní v těch dnech dorazil do školy pokyn z ministerstva školství, který zněl: Podělte se s žáky o své názory a pocity ohledně konfliktu na Ukrajině a vyvarujte se škodlivých stereotypů a generalizací, „ať už jsou vaše pocity ohledně Ruska a Putina jakékoliv“.

Trvá na tom, že jim předkládala ověřená fakta.

Žáci z hodiny pořídili nahrávku, za což učitelka požadovala potrestání autora.

Tagy: