Protest proti absurditě. Švédští fanoušci nemohou na stadion, fandili v obchodním domě

Poměrně absurdní nepoměr ve švédských protikoronavirových opatřeních pojali po svém fanoušci fotbalového klubu AIK Stockholm. Zatímco na stadion pro 54 000 lidí může za současné situace slovy osm fanoušků, počet návštěvníků obchodního centra je neomezený. A tak si ultras nejpopulárnějšího klubu skandinávské země jedno takové nákupní středisko přivlastnili.

Švédská vláda nebyla vůči nejvyšší fotbalové soutěži Allsvenskan milosrdná a neudělila jí výjimku z venkovního shromažďování, které je nyní omezeno na maximálně osm osob.

Od 17. května – pokud se epidemická situace nezhorší – by mělo mít vstup na stadion povoleno 500 lidí, ale s aktuálním kontextem mnozí fanoušci spokojení nejsou. Zvlášť když například pro navštěvování obchodních domů neplatí žádné restrikce.

A tak se příznivci slavného švédského týmu AIK Stockholm rozhodli protestovat proti dvojímu metru velmi kuriózním způsobem. Ligový zápas s IF Elfsborg sledovali právě v jednom stockholmském nákupním centru, které se nachází přímo naproti stadionu a kam mohou v neomezeném počtu. Obsadili hned dvě patra domu, jenž se „oblékl“ do černé a žluté – klubových barev AIK. Vlály vlajky, zněly bubny a běžní nakupující museli mít pocit, že se omylem zatoulali na fotbalovou tribunu.

Nákupním centrem se linul hlasitý apel: „Národní sport si zaslouží více než osm lidí. Zbavte nás všech absurdních omezení.“

S hlasem podporovatelů souzní i obránce stockholmského celku Alexander Miloševič. „Rozumím příznivcům, kteří se chtějí vrátit na stadion. Pro některé z nich je to vše, co v životě mají. Máme tu restaurace, kam může vstoupit 100 lidí. Můžeme mít neomezený počet lidí v nákupním centru. Ale na fotbalový stadion, kam se vejde 50 tisíc diváků, jich smí jen osm. Chápu rizika pandemie a respektuju je, ale tahle situace je katastrofa,“ měl jasno hráč v televizním pořadu Fotbollskanalen.

Ve stejnou chvíli, kdy se část fanoušků hlasitě vyjadřovala v obchodním domě, osm příznivců podporovalo AIK přímo na stadionu. Poctivě rozdělení ve dvojících byli u vítězství 1:0.

Tagy:
restrikce fotbal obchodní centrum obchodní dům sport fanoušci AIK Stockholm Alexander Miloševič Skandinávie IF Elfsborg