Proti covidu bojuje nová Iniciativa Sníh. Nepracujeme pro vládu, říká zakladatel

Zdeněk Hel

S pandemií koronaviru přišla i různá uskupení, která zastávají různé postoje, jak k ní přistupovat. Jedním z nich je nově i Iniciativa Sníh. Ta sdružuje známé vědce a lékaře. Jaký je cíl iniciativy? Kdo v ní působí? A co je podle členů aktuálně potřebné udělat v boji proti viru? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byl jeden ze zakladatelů iniciativy a imunulog Zdeněk Hel.

„Nepracujeme pro zájmové skupiny ani pro vládu, farmaceutické skupiny či politické strany. Chceme zachránit co nejvíce životů a zmírnit utrpení občanů,“ představuje Iniciativu imunolog Zděnek Hel vyučující na University of Alabama.

Ten je jedním ze zakladatelů Iniciativy, která nese název po představiteli moderní epidemiologie Johnu Snowovi, byť přeložený do češtiny. Iniciativa dále sdružuje další imunology, epidemiology a má i své zástupce v oblasti lékařství a dalších oborech vědy. Na stránkách tak lze mezi jejími tvářemi nalézt například imunologa Václava Hořejšího, prezidenta České lékařské komory Milana Kubka či evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Imunolog Hel v pořadu 360° Pavlíny Wolfové zdůraznil, že díky interdisciplinaritě skupiny a bohatosti zastoupených oborů budou její členové předkládat verifikovaná data a údaje. Právě shromažďováním vědeckých dat a informováním veřejnosti o postupu pandemie chtějí zástupci Sněhu pomoci Čechům.

Podle slov Hela by Sníh měl přinášet pravdivé informace. Imunolog následně v pořadu 360° Pavlíny Wolfové dodal, že by se do budoucna měl výrazně navýšit počet PCR testů, které jsou spolehlivější než antigenní. „Antigenní testy mají své využití, když nejsou PCR, ale naprostá většina testů by měla být PCR,“ zakončil Hel.

Tagy: