První momenty po propuštění z vězení: Janoušek vyšel v kraťasech a s televizí v podpaží

Někdejší výrazný český lobbista Roman Janoušek je na svobodě. Soud ho v úterý propustil z vězení, kde s několika přestávkami strávil dva a půl roku. Krátce po odchodu byl lobbista obklopen novináři, se kterými se podělil o své první pocity. Měl na sobě kraťasy a v podpaží držel malou televizi.

Roman Janoušek v podvečer opustil ruzyňskou věznici poněkud netradičně oblečen. Vylezl v kraťasech a krátkém tričku, s jedním pytlem na oblečení a v podpaží měl malou televizi. „Za chyby se platí, tak snad jsem zaplatil už dost,“ okomentoval první momenty na svobodě.

Věznici opustil zhruba ve čtyři odpoledne. Podle informací CNN Prima NEWS však ani po sedmé večer nedorazil domů. Je tak pravděpodobné, že se vrátí až v pozdějších večerních hodinách.

Případ Janouška v kostce

Janoušek skončil za mřížemi kvůli nehodě, která se stala před deseti lety. Opilý lobbista měl lehčí nehodu v pražské Michli, kde narazil do auta před sebou. Z něj vylezla žena, která chtěla nehodu řešit. Janoušek ji ale srazil a ujížděl pryč. Když ho policisté dopadli, nadýchal přes dvě promile.

Čelil obvinění z pokusu o vraždu, soud ho ale nakonec v roce 2014 potrestal třemi roky vězení za ublížení na zdraví. Odvolací soud mu pak trest zpřísnil. Do vězení nastoupil ke konci roku 2014. Po roce a čtvrt byl ale propuštěn ze zdravotních důvodů a do vězení se vrátil po dlouhé odmlce až loni v létě.

Jeden z důvodů byl, že ho soudy nechaly sledovat a zjistily, že i přes údajně vážný zdravotní stav žije normální život. Policisté při sledování zdokumentovali výlety na kole, na plovárně nebo v galerii. V médiích se objevila také fotografie, na které si lobbista užívá pobyt na zasněžených vrcholcích Alp. Na svobodu se Janoušek dostal díky stížnosti proti rozhodnutí soudu, který na začátku letošního listopadu lobbistu nechtěl pustit předčasně. Nakonec však byl z vězení propuštěn.

Tagy: