Nejen drahé léky. Prymula popsal problémy zdravotního pojištění, nestabilita hrozí již brzy

Epidemiolog Roman Prymula

Co na to vaše peněženka 11.10.2023

Problém českého zdravotnictví nespočívá pouze v nedostatku léků, ale čelíme také rostoucím výdajům zdravotních pojišťoven, které výběr pojistného téměř nepokryje, popsal kritickou situaci epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Je třeba si uvědomit, že máme téměř dramaticky se navyšující náklady na zdravotnictví a zdravotní pojišťovny se už dostávají do situace, kdy výběr pojistného v posledních letech nedosahuje jejich výdajů,“ upozornil Prymula a dodal, že je potřeba systém reformovat.

ČTĚTE TAKÉ: Mladí trpí depresí a úzkostmi. Zoufale chybějí dětští psychiatři a psychologové, řekl odborník

„Nestane-li se tak, hrozí nám, že v horizontu dvou let se systém stane nestabilním, protože pojišťovny nebudou schopny hradit veškeré výdaje, které podle zákona hradit mají,“ zdůraznil.

Mezi hlavní příčiny problému patří podle něj i fakt, že se nejenže zdražují základní léky, ale na trh se dostává i mnoho inovativních léčiv, která jsou nesmírně nákladná. V neposlední řadě se také navyšují náklady na pracovní sílu.

Celý rozhovor s epidemiologem Romanem Prymulou a ředitelem České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filipem Vrubelem si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Tagy:
šetření zdravotní pojišťovny náklady Co na to vaše peněženka ekonomika zdravotnictví reforma Filip Vrubel nedostatek léků Roman Prymula zdravotnický systém