Bez potravy, vody a možnosti se hýbat. Majitelka držela psy v hrozných podmínkách

Žena z Prostějovska držela psy na zahradě zaházené haraburdím.

Týrání psů

Hned tři psy zabavili veterináři za asistence policistů ženě z Němčic nad Hanou na Prostějovsku. Zvířata byla podle nich vystresovaná a žila v naprosto nevyhovujících podmínkách. S tím majitelka sice nesouhlasí, ale zájem o ně už nemá. Zpět je od úřadu nechce.

Na místo přivolal veterinární správu náhodný kolemjdoucí. Přes plot totiž viděl zvířata v zuboženém stavu na zahradě, která byla plná starých a nepotřebných věcí. Zatímco jeden ze psů je částečně v pořádku, zbylí dva jsou ve špatném stavu v karanténě. Veterináři k nim nikoho aktuálně nepouštějí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na spalujícím slunci bez vody a přístřešku. Trestní oznámení na farmu za týrání

„Psi se nacházeli v zubožených podmínkách. Byli uvázáni na velmi krátkém řetězu a bez možnosti většího pohybu. Nebyli schopni si ani pořádně lehnout a nemohli se schovat před nepříznivým počasím,“ popsala krutou scénu Hana Brázdová, ředitelka Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat při Krajské veterinární správě v Olomouci.

Podle ní se na místě nacházely prázdné misky bez krmiva či vody. Zvířata také vykazovala velmi stresové chování a i po převozu na záchrannou stanici se viditelně třesou. Jejich majitelka je  přesvědčena, že nic nezanedbala.

„Moji pejsci nebyli nijak týraní, byli v naprostém pořádku. Lidi prostě jen žalují. Nebyli přivázaní na krátko,“ hájí se žena. „Oni by mi jinak utíkali, takže jsem o ně měla strach,“ dodává. Jiný názor ale mají sousedé, kteří prý na nevhodné životní podmínky psů, kteří byli uvázaní na zarostlé a věcmi zaskládané zahradě, upozorňovali již dřív.

„Celou věc jsem byla nahlásit už minulé pondělí. Stěžovala si i nějaká paní, co tu byla na návštěvě, tak jí psy odvezli. Podobně má spoustu věcí a nepořádku i v domě, vybírá popelnice. Katastrofa,“ shrnula obyvatelka stejné ulice.

I když je majitelka zvířat přesvědčená, že z její strany nedošlo k žádnému pochybení, zpátky už prý zvířata chtít nebude. „Já už bych je neměla jak opatrovat. Byla bych na to sama, navíc teď řeším ulomené zámky,“ řekla žena. Vyšetřování veterinární správy pokračuje. O dalším postupu prý zatím nebylo rozhodnuto.

Tagy: