Putinovi hrozí svržení. Kdo může milovat vůdce, který posílá lidi do války? ptal se Fištejn

O tom, zda může vyhlášení částečné mobilizace zlomit Putinovi vaz, diskutovali na CNN Prima NEWS novináři Jefim Fištejn a Matyáš Zrno.

Fištejn a Zrno o Rusku

Před týdnem dal ruský prezident Vladimir Putin pokyn k částečné mobilizaci, která v řadách občanů vyvolala ostrou kritiku. Novináři Matyáš Zrno a Jefim Fištejn se domnívají, že se občané mohou vzbouřit a pokusit se hlavu státu svrhnout, aby se rekruti vyhnuli smrti ve válce.

Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna je vyhlášená mobilizace pro Rusy, kterých se týká, velmi riziková. „Jsou to často vojáci bez základního výcviku a nemají ani pořádné vybavení,“ pronesl Zrno.

„Může také vést k tomu, že se tito vojáci stanou nosnou silou revoluce, protože nebudou chtít zemřít. Uvidí ten šlendrián okolo, že jsou vedeni do záhuby. Vzbouří se, aby se vyhnuli smrti,“ uvažoval ve vysílání.

Hnal lidi na jatka

Publicista Jefim Fištejn považuje mobilizaci za jeden z hlavních důvodů, proč Putinova popularita nyní rapidně klesá. „Mohou lidé, kteří utíkají a doslova dezertují, milovat svého vůdce, když je posílá do války? Nemohou,“ uvedl Fištejn. Putin prý vzal celou zemi jako rukojmí. „Otázkou je, jakým způsobem bude odstaven od moci,“ dodal.

Na jeho slovo navázal Zrno. „Jestli se v Rusku něco neodpouští, tak je to neúspěch a porážka. A také zjištění, že stát nefunguje,“ pronesl. Putin podle něj nebude svržen z důvodu napadení Ukrajiny, ale že to udělal tak mizerně a zároveň „hnal na jatka“ spoustu lidí, kteří o to neměli zájem.

Tagy:
válka mobilizace Rusko Jefim Fištejn Matyáš Zrno