Mobilizační chaos. Ruské armádě chybí výbava, odvedenci nakupují neprůstřelné vesty za své

Rusko posílá vojáky na frontu, často jim prý ale chybí potřebná výbava.

Už v pátek na oficiální ceremonii v Kremlu podepíše ruský prezident Vladimir Putin smlouvu o připojení čtyř ukrajinských oblastí – které ho o to požádaly po pseudo-referendech. Kyjev ani Západ je neuznávají, stejně jako anexi těchto oblastí. Rusko navíc dál posílá vojáky na frontu, často jim prý ale chybí potřebná výbava.

„Doněck, Luhansk, Záporoží, Cherson. Rusko! Navždy spolu!“ Na Rudém náměstí už se připravuje oslava plánované anexe. „V pátek ve velkém kremelském paláci v Georgijevském sále v 15:00 proběhne ceremonie podpisu dohod o vstupu nových oblastí do Ruské federace,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Mobilizovaní Rusové jsou mezitím nuceni kupovat si na frontu vlastní věci. Stěžují si na chaos ohledně toho, co jim vlastně vydá ministerstvo obrany. „Koukal jsem se na internet, co si koupit: lékárničku – včera jsem nakoupil léky za tři tisíce rublů. Taktickou obuv, oblečení. Vybírám si teď náhradní soupravu, abych si ji mohl vyprat a chodit v čistém oblečení. Kdyby něco chybělo, doveze mi to žena,“ píší například Rusové.

Cesta na frontu se Rusům prodraží. Jenom pro přehled – dvanáct tisíc rublů za bundu, čtyři tisíce za batoh, deset tisíc za neprůstřelnou vestu a skoro šest tisíc za boty. Rus s průměrnou mzdou za tohle všechno zaplatí polovinu svého platu. Zásoby v obchodech se navíc tenčí.

Stejně tak nekončí hon na mobilizované. Jak se říká, když to nejde dveřmi, půjde to oknem. V paneláku ve Vladivostoku komisaři dokonce spustili požární signalizaci, aby vylákali lidi z domu. Stížnosti chodí ale také od těch, kteří se už mobilizovali. „Nikdo tu na nás nečekal. Máme tu vyložené věci. Fronta z autobusů. Že prý zítra nás vyzvednou, ale nemáme ani stany,“ stěžují si.

Možnosti k útěku ze země se krátí. Od pátku Finsko až do odvolání zavírá hranice Rusům, kteří v posledních dnech právě tuto cestu volili k útěku před mobilizací.

Tagy: