Pytlák na Plzeňsku zastřeleným jelenům řeže hlavy. Zasluhuje sto ran holí, říká myslivec

Kriminalisté se zabývají několika případy pytláctví na severu Plzeňska. Zatím neznámý pachatel v místním revíru totiž zastřelil už čtyři zvířata, poté jim uřízl hlavu a těla nechal volně pohozená v přírodě. Podle myslivců se jedná o nepochopitelný čin.

Lidé v lesích poblíž obcí Plasy, Chříč a Dražeň v období mezi listopadem a prosincem našli tři mrtvá těla jelenů a jednoho daňka. Ve všech čtyřech případech zvířatům chyběla hlava. Pachatel evidentně usmrtil zvěř kvůli paroží a trofej si odnesl s sebou.

„Policisté pracují i s verzí, že pachatel střílel zvěř v blízkosti zaparkovaného vozidla nebo přímo z něj. K pytláctví si zvolil vždy noční hodiny a lokality, kde je minimální silniční provoz,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Podle místního myslivce Stanislava Luska šlo o skupinu lidí, která revír dobře zná. „Myslím si, že jedna parta loví, zatímco druhá parta po několika hodinách, když je klidná situace, sbírá trofeje,“ uvedl s tím, že pro podobný způsob lovu nemá pochopení. „Myslivec má v sobě nějakou hrdost a čest,“ dodal.

Jedna trofej vyjde až na 50 tisíc korun

Pokud policisté pytláka dopadnou a vinu mu prokážou, může skončit až na dva roky ve vězení. „Hodnota jedné trofeje se může pohybovat kolem 30 až 50 tisíc. Takže si myslím, že dva roky jsou výsměch. Ten člověk by měl dostat minimálně pět let a ještě sto ran holí, jako to bylo za první republiky,“ dodal Lusk.

Policisté se teď obrací na veřejnost a žádají všechny, kteří v lesích na severu Plzeňska na přelomu listopadu a prosince viděli něco podezřelého, aby zavolali na tísňovou linku.

Tagy: