Sněžka v sevření turistů. Denně ji okupuje 10 tisíc lidí, přeplněné jsou i aquaparky

Řada turistických cílů je pod náporem návštěvníků.

Obsazenost turistických míst

Hlava na hlavě. Tak vypadá v posledních dnech řada turistických cílů u nás. Tisíce výletníků denně opanují například vrchol Sněžky. A to nejen pěších, ale i těch, kteří jedou lanovkou.

Sněžku průměrně navštíví 10 tisíc lidí denně. Do tohoto čísla však nejsou započítáni ti, které na vrchol dopraví lanovka. Těch bylo loni přes 265 tisíc, a byl tak zaznamenán nárůst o 106 procent. Letos to zatím vypadá na ještě vyšší čísla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mastná pokuta za močení do moře? Turisté se plánům oblíbené dovolenkové destinace vysmívají

Turisté však počítají s tím, že nahoře bude přelidněno. Na zážitku jim to neubírá. „Absolvovali jsme výlet na Sněžku, protože bylo vhodné počasí. Co jsme viděli v médiích, tak tady bývá vždy přeplněno, ale dneska to vyšlo perfektně,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z návštěvníků Sněžky.

„Včera jsme koukali na zprávy a na internetu, to tady bylo hodně lidí,“ dodal další. „My jsme celkem spokojení, na nás je turistů akorát. Mysleli jsme, že to bude horší,“ sdělila další návštěvnice. Vrchol Sněžky znovu obepínají řetězy a ochranné sítě kvůli chráněným živočichům a rostlinám. V minulosti zákaz vstupu lidé více porušovali. Teď se situace překvapivě zlepšila.

Smířit se s přívalem výletníků je zapotřebí i u vody nebo v aquaparcích. Návštěvností tradičně slabší červenec letos pozvedlo hezké počasí a je zaděláno na dobrou sezonu. „Jsou to rodiny s dětmi a když se budeme bavit o nějakém složení v rámci národností, tak samozřejmě Česko hraje prim, a to ať už z blízké spádové oblasti, to znamená Jihomoravský kraj a další části Moravy, ale také třeba z Prahy,“ popsal pro CNN Prima NEWS marketingový manažer Aqualandu Moravia Tomáš Svoboda. V neposlední řadě sem míří i řada zahraničních turistů a dovolenkářů – nejen ze sousedních států.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Únava za volantem je zabiják, varuje dopravní expert. Na co všechno dávat pozor při cestování?

Tagy:
Martin Holek Jihomoravský kraj Sněžka aquapark Aqualand Moravia Morava Česko Praha lanová dráha Tomas Svoboda cestování a turismus