Rádce: Jak správně používat světla v autě?

Hyundai Tucson

Rádce: Jak správně použít světla v autě? - 2

Vidět a být viděn je jedním ze základních předpokladů bezpečné jízdy. Zvlášť teď během podzimu, pro který je typické rychle se měnící počasí.

Za horších světelných podmínek dělají šoféři časté chyby. Jednou z nich je nesprávné použití denního svícení. Tuto funkci, jíž je vybavena drtivá většina nových aut, totiž nelze zaměňovat s funkcí automatického zapínáním potkávacích světel, kterou naopak spousta modelů ještě ve výbavě nemá. Při jízdě s denním svícením totiž není důvod myslet si, že není něco v pořádku - přístroje uvnitř při jízdě za šera svítá a pouliční osvětlení nedá šanci postřehnout, že hlavní světla nesvítí,  neřku-li, že nesvítí světla koncová. V dešti, ranní mlze, ale i v tunelech se však kvůli tomuto omylu některá auta stávají téměř neviditelná!

Denní svícení

To, kdy a jaká používat světla je taxativně stanoveno zákonem. Povinnost při jízdě vždy svítit  i při nesnížené viditelnosti splní řidič splní zapnutím:

  • obrysových a potkávacích světel
  • světel pro denní svícení.
  • za tmy a za šera,v tunelu,za mlhy, hustého deště nebo sněžení,v úseku označeném dopravní značkou „Rozsviť světla“.

Dálková světla

Ve tmě a v noci je nutné svítit obrysovými a potkávacími světly. Na silnicích s nedostatkem osvětlení je možné přisvítit si na cestu dálkovými světly – ovšem za určitých podmínek. Dálková světla nesmí být použita v případě, že:

  • je vozovka dostatečně a souvisle osvětlena,
  • by světly mohl být oslněn řidič protijedoucího vozidla nebo vozidla jedoucího před vámi,
  • by světly mohl být oslněn jiný účastník silničního provozu, strojvedoucí vlaku nebo řidič plavidla.

Světla do mlhy

Velmi důležité je osvětlení vozidla za špatné viditelnosti, kdy řidič vidí jen několik metrů před sebe. K výraznějšímu osvětlení slouží v této situaci mlhová světla. Za mlhy, sněžení nebo hustého deště musí řidič vždy použít zadní mlhovky. Použití předních mlhovek, kterými nejsou vybavena všechna vozidla, povinné není. Pokud však řidič chce přední mlhovky použít, může tak učinit pouze za mlhy, sněžení nebo hustého deště.

V jiných situacích se mlhová světla nepoužívají. Jsou totiž velmi výrazná a například v noci dokáží oslnit více než dálková světla.

Tagy: